brioche z rodzynkami

Brioche z rodzynkami i brązowym cukrem

Czy wypróbowaliście już przepis z zeszłego tygodnia na mleczne drożdżowe bułeczki Benedetty? Dziś mała wariacja na bazie tego samego ciasta

Brioche z rodzynkami i brązowym cukrem

domowe brioche

Dla przypomnienia składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży
  • 50 g oliwy
  • 1/2 kg maki
  • garść rodzynek
  • brązowy cukier

bułeczki z brązowym cukrem

I wykonanie:

1. Weź dużą miskę, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i pokrusz drożdże.

2. Dodaj 2-3 garście mąki i wymieszaj, odstaw misę w ciepłe miejsce na 15 minut.

3. Po tym czasie dodaj jajko, sól, oliwę i wymieszaj.

4. Stopniowo dodawaj mąkę cały czas wyrabiając. Wsyp rodzynki.

5. Gdy ciasto jest odpowiednio gęste i zwięzłe wyłóż je na stolnice i podsypując mąką uformuj wałek, podziel na 7 części.

6. Z każdej części zrób wałek mniej więcej o długości 20-30 cm, rozwałkuj cienko na szerokość ok. 6-8 cm.

drożdżowe bułeczki z rodzynkami

7. Pasek ciasta posyp brązowym cukrem i zwiń w ślimaczka :)

8. Okrągłą tortownicę nasmaruj masłem, ułóż ślimaczki obok siebie i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Ciasto posmaruj pędzlem zamoczonym w wodzie i posyp brązowym cukrem.

9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20-25 minut. SMACZNEGO!

brioche drożdżowe

 

image_print