brokuły z migdałami

Brokuły z jogurtem i migdałami

O „zdrowotności” brokułów pewnie nikogo przekonywać nie trzeba; są smaczne, delikatne, niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Więcej informacji znajdziecie na przykład w tym artykule.

Brokuły z jogurtem i migdałami.

Kolejny przepis z kategorii szybkie i łatwe. Brokułowe różyczki pod pierzynką z soku jogurtowo-czosnkowego i prażonych migdałów.

brokuły z prażonymi migdałami

Potrzebujemy:

brokuły

jogurt typu greckiego

ząbek czosnku

płatki migdałów

sól, pieprz, sok z cytryny

Brokuły blanszujemy lub gotujemy na parze. Ważne, aby ich nie przegotować – najlepsze są lekko chrupiące. Krótkie gotowanie pozwoli także zachować ładny zielony kolor.

Jogurt mieszamy z odrobiną soku z cytryny, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

Migdały prażymy na patelni, można dodać odrobinę masła, będą bardziej chrupiące.

Brokuły odcedzamy, układamy w naczyniu, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy migdałami.

SMACZNEGO!

brokuły pod pierzynką z migdałami

Zapisz

image_print