Bruschetta z mozzarellą

Bruschetta z mozzarellą

Pomysł na leniwe wakacyjne śniadanie?

Bruschetta z mozzarellą

Jak zwykle u mnie szybko i bezproblemowo, mam nadzieję, ze Wam zasmakuje :)

Składniki:

  • ciabatta, bagietka lub inne pieczywo
  • pomidory – mięsiste, polecam np. pomidory daktylowe
  • ząbek czosnku
  • kulka mozzarelli
  • oliwa, oregano, sól, pieprz

bruschetta

Przygotowanie:

1. Pomidory natnijcie delikatnie na czubku, włóżcie na chwilę do wrzątku, zlejcie zimna wodą i obierzcie ze skóry. Pokrójcie w dość drobną kostkę. Posólcie.

2. Ząbek czosnku obierzcie i posiekajcie bardzo drobno.

3. Ciabattę, bagietkę pokrójcie na średniej grubości kromki.

4. Z pomidorów odlejcie wodę, dodajcie czosnek, 2 łyżeczki oliwy, sól, pieprz.

5. Pomidory nałóżcie na kromki, na wierzch każdej połóżcie po kawałku mozzarelli.

6. Zapieczcie w piekarniku przez około 10-15 minut. Udekorujcie świeżym oregano.

Mozzarellę możecie z powodzeniem zamienić innym serem, np. gorgonzolą czy wiórkami parmezanu.

SMACZNEGO!

image_print