Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to jedne z najbardziej popularnych ciast w naszej rodzimej kuchni. Wymaga nieco czasu na wyrobienie, ale smak rekompensuje wszystko. Za wyrośnięcie odpowiadają przede wszystkim drożdże, od których wzięła się nazwa tego ciacha. Najlepsze będą drożdże świeże, ale też suche dadzą radę przy rozrabianiu naszego wypieku. Ciasto drożdżowe przepis na szklanki można modyfikować zależnie od ilości jaką chcemy uzyskać.

Ten deser można podawać na wiele sposobów. Wszelkie słodkie smarowidła, które są dostępne w naszych sklepach będą idealnie nadawać się jako uzupełnienie całości. Ciasto drożdżowe jest deserem, który można zjeść również bez jakichkolwiek dodatków. Prostota w takich wypiekach jest najlepsza, gdyż nawet sama kruszonka czy skórka pomarańczowa nadają ciastu tej specyficznej słodkości i faktury, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Na jaką ilość: średnia blaszka
Przepis:

Składniki:
15 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suchych
¾ szklanki letniego mleka
1 lub 2 jajka, w zależności od upodobań
60g roztopionego masła (ostudzonego do temperatury pokojowej)
50g cukru białego lub 80g cukru trzcinowego
¼ łyżeczki soli.

Opcjonalnie:
Rodzynki i/lub skórka pomarańczowa
Pokrojona czekolada
Zapach naturalny

Suche drożdże dodać do mąki. Jeśli używamy drożdży świeżych to przed rozrobieniem ciasta należy zrobić rozczyn w letnim mleku. Mleko nie może być gorące, gdyż wysoka temperatura zabija dobroczynne właściwości drożdży.

Wyrabianie ciasta drożdżowego mikserem

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać do mąki pozostałe składniki razem z masłem Jeśli nie chcemy brudzić za bardzo rąk, możemy pokusić się o wyrabianie ciasta mikserem. Jednak jest to taki gatunek ciasta, który powinno się wyrabiać ręcznie i z wyczuciem. Ciasto drożdżowe wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie może mieć w sobie grud, więc musi być wyrobione do jednolitej masy.

Opcjonalnie można dodać do ciasta kawałki pokrojonej czekolady (np deserowej, wtedy ciasto nie będzie zbyt słodkie). Wypiek zyska dodatkowy walor smakowy, który jest dość rzadko ujmowany w tego typu wypiekach. A szkoda, bo warto go dodać do naszego wyrobu piekarniczego.

Po wyrobieniu ciasta drożdżowego powinno się je odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Konieczne jest przykrycie oddychającym ręcznikiem – tu najlepiej sprawdzi się lniana ściereczka, która zakryje całą miskę. Po wyrośnięciu lekko przydusić i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 35-40 minut, w temperaturze 180*C

Jak podawać ciasto drożdżowe?

Gotowe ciasto drożdżowe można jeść nawet na ciepło. Dobrą opcją będzie zrobienie kremu czekoladowego lub położenie dżemu na wierzch ciasta. Idealnym dodatkiem do takiego deseru jest zimowa herbatka na odporność. Miód również będzie idealną polewą, która uzupełni nasz wypiek.

Zima to idealny czas na takie rozgrzewające desery. Słodkie ciasto, podane razem z rozgrzewającym grzańcem czy herbatą to przepis na świetny koniec dnia.