Krucha tarta morelowa z kremem budyniowym

Ciasto koronkowe, czyli krucha tarta z morelami

Ciasto koronkowe, czyli krucha tarta z morelami i kremem budyniowym z przepisu Pani Marty Gessler.

Dlaczego koronkowe zapytacie. Bo jest tak delikatne jakbyśmy zrobili je… szydełkiem :) Myślę, że gdyby koronka miała smak, przypominałaby właśnie to ciasto.

Krucha tarta robiona w zupełnie nietypowy sposób…
Lubię „wycinać” przepisy ze starych gazet, odkładam je później do szuflady i czekają na swój moment. Tak oto znalazłam kartkę z „Wysokich obcasów” z 2011 roku z tym przepisem.
Pani Marta pisze: „Wątpiłam, czy się uda, bo od zawsze wiedziałam, że kruche lubi zimne. Ten przepis to rewolucja i rewelacja. Nie chcę piec innego.”
Ja też !

TARTA MORELOWA

90 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju arachidowego ( ja daję jaki mam )
150 g mąki
szczypta soli

KREM

250 ml mleka
4-cm kawałek laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
3 żółtka
70 g cukru pudru
20 g mąki ziemniaczanej
6 – 7 moreli obranych ze skórki
garść płatków migdałowych

Przygotowanie ciasta:

W żaroodpornej misce umieszczamy masło, olej, wodę, cukier i sól. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C i wstawiamy miskę na około 15 minut. Kiedy masło rozpuści się, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć miskę i OD RAZU dodać mąkę szybko mieszając drewnianą łyżką.
Gdy składniki połączą się powstanie kula ciasta. Gorącą przekładamy do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozkładamy na całej formie. Uważamy na palce bo ciasto naprawdę jest gorące! Pozostawiamy trochę do kruszonki.
Nakłuwamy widelcem, pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Przygotowanie kremu:

Zagotowujemy mleko z wanilią, ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
Dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy gorące mleko (jeśli używaliśmy laski wanilii to należy ją wyjąć). Cały czas mieszamy i czekamy aż zgęstnieje.
Masę przekładamy do garnka i mieszając zagotowujemy. Powinny pojawić się bąbelki. Odstawiamy.

Morele należy sparzyć i obrać ze skórki. Wyjąć pestki i owoce pokroić na półksiężyce. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy krem, układamy na nim morele, pokruszone resztki ciasta i płatki migdałowe. Na 15 min wstawiamy do piekarnika. Ciasto kroimy po ostygnięciu, jest bardzo delikatne. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem z wanilią lub bez.
To cudo wymaga trochę pracy ale warto… rozpływa się w ustach…

Powodzenia!
Ania, ta zwariowana :)

Krucha tarta morelowa z kremem budyniowym

Krucha tarta morelowa z kremem budyniowym

image_print