P1010331

Kruche ciasto z malinami i bezą

Kruche ciasto z malinami i bezą

To naprawę doskonałe ciasto, kto lubi bezę nie pożałuje… :)
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Składniki na formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm

Spód:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 żółtka ( białka zostawiamy do bezy )

Owoce:

około 500 g malin ( 2 opakowania )
słoiczek 200 g konfitury malinowej
około 3 łyżek płatków migdałowych

Beza:

4 białka
200g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Przystępujemy do działania:

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy lub rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy ciastem.
Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C .Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Maliny myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i mieszamy z połową konfitury.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilkę.
Podpieczony spód smarujemy resztą konfitury, wykładamy maliny. Na nie nakładamy bezę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszamy temp. do 60 stopni i włączamy termoobieg, w ten sposób suszymy bezę przez następne 15 -20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu… jesteśmy w niebie :)

P1010328

Maliny możemy zastąpić:
morelami, brzoskwiniami, jagodami, rabarbarem – jak w oryginalnym przepisie
Konfiturę dobieramy do smaku owoców.

SMACZNEGO!

 

image_print