czyszczenie piekarnika

Czyszczenie piekarnika, czyli nie taki diabeł straszny

Czyszczenie piekarnika to chyba jedna z mniej przyjemnych domowych czynności. Nie lubimy i odkładamy. Ale w nieskończoność się nie da, więc czytajcie i do dzieła.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście – przejrzyjcie instrukcję obsługi, która często zawiera informacje, jakich środków używać nie należy. Pamiętajcie także o nałożeniu gumowych rękawic ochronnych.

WNĘTRZE PIEKARNIKA
  1. Jeśli piekarnik nie wymaga gruntownego sprzątania, wyczyść go używając pary wodnej. Do piekarnika rozgrzanego do 140 – 160°C wstaw żaroodporne naczynie wypełnione ciepłą wodą. Następnie włącz termoobieg na 180 °C. Po 15-20 minutach wyłącz piekarnik i wyjmij naczynie. Kiedy piekarnik nieco przestygnie miękką szmatką usuń brud i zanieczyszczenia, który został rozpuszczony przez parę wodną.

Przy większych zabrudzeniach zastosuj sól kuchenną, sodę, ocet czy amoniak. To naturalne, sprawdzone metody naszych babć.

  1. Sól kuchenna absorbuje tłuszcze. Posyp piekarnik solą i rozgrzej go, aż sól zrobi się brązowa. Następnie usuń sól a piekarnik przetrzyj wilgotną ściereczką.
  2. Większe zabrudzenia usuniesz skutecznie używając roztworu soli i parafiny (w proporcji – 2 łyżki soli i 1 łyżka parafiny). Wyczyść piekarnik tak przygotowanym roztworem, a następnie umyj jego wnętrze wodą z solą.
  3. Aby usunąć z piekarnika przypalone resztki jedzenia posyp je sodą a następnie spryskaj wodą. Po upływie około 2 godzin wyczyść piekarnik wilgotną szmatką. W przypadku opornych zabrudzeń użyj pasty przygotowanej z ½ szklanki wody, ¼ szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń. Nałóż pastę bezpośrednio na plamy i zostaw na kilka minut. Następnie dobrze wyszoruj piekarnik (np. używając do tego zgniecionej w kulkę folii aluminiowej) i dokładnie zmyj wodą, po czym wytrzyj jego powierzchnię do sucha. Może się okazać, że czynności tą trzeba będzie powtórzyć. Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu piekarnik możesz wcześniej nagrzać do 60°C, nałożyć pastę i pozostawić całośc na noc. Pamiętaj, aby wyłączyć piekarnik przed rozpoczęciem czyszczenia!
  4. Ocet spowoduje, że Twój piekarnik będzie lśnił jak nowy – po usunięciu przypalonych resztek jedzenia, przemyj wnętrze piekarnika roztworem wody z octem w stosunku 1:1. Aby nieco złagodzić ostry zapach octu dodaj do mieszanki niewielką ilość płynu do naczyń.
  5. Ostatnim sposobem jest użycie amoniaku polecanego na znaczne zabrudzenia. W tym celu przygotuj dwa naczynia żaroodporne. Do jednego wlej szklankę wody i szybko rozpuść w niej opakowanie amoniaku. To naczynie wstaw na górnym piętrze rozgrzanego do temperatury 60°C piekarnika. Na dnie piekarnika ustaw drugie naczynie z 2 litrami wrzącej wody. Zamknij drzwiczki urządzenia i nie otwieraj ich przez ok 12 godzin. Po tym czasie szeroko otwórz okno, otwórz piekarnik i wyjmij włożone uprzednio naczynia. Rozpocznij jego czyszczenie przy użyciu roztworu: do wody z amoniakiem dodaj 3 łyżki płynu do mycia naczyń oraz pół szklanki ciepłej wody. Pamiętaj o konieczności odłączenia dopływu gazu, gdy czyścisz piekarnik gazowy!
 CZYSZCZENIE RUSZTU I BLACH

Czyszczenie rusztu jest dość pracochłonne i uciążliwe. Ruszt szorujemy ostrą szczoteczką maczaną w gorącej wodzie z detergentem. W przypadku silnego zabrudzenia, ruszt należy na całą noc włożyć do miski lub wanny i zalać czystym, gorącym octem. Pozostawiamy na noc. Rano ruszt szorujemy ostrą szczotką i spłukujemy.

 INNE CZĘŚCI PIEKARNIKA
  1. Ścianki– gdy zabrudzenia są świeże przecieramy je wodą z octem lub sodą i rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Po jego ostygnięciu przecieramy wnętrze wilgotną szmatką. Do zwalczenia starego brudu przydatna będzie pianka do grilla, którą spryskujemy piekarnik.
  2. Wentylator – przynajmniej raz w miesiącu przecieramy go roztworem wody z octem lub sodą w proporcjach 2 łyżki na litr. W przypadku silnego zabrudzenia używamy pianki do grilla – usunie ona zapieczony brud.
  3. Drzwiczki – do ich mycia używamy gąbki zamoczonej w roztworze octu, sody lub płynu do naczyń (w zależności od stopnia zabrudzenia). Aby drzwiczki lśniły, po umyciu polerujemy je ściereczką spryskaną octem.
  4. Zawiasy –przecieramy je tylko wilgotną szmatką. Zbyt duża ilość wody może spowodować skrzypienie.
  5. Gałki – czyścimy je starą szczoteczką do zębów moczoną w płynie do naczyń rozcieńczonym w wodzie.

Oprócz starych babcinych sposobów, na rynku dostępne są różnorodne preparaty (spraye lub pianki) do czyszczenia wnętrza piekarnika. Są one wygodne w aplikacji, do stosowania na zimno lub po rozgrzaniu piekarnika. Ich koszt to 10 – 40 zł.

 PAMIĘTAJ!
  • W czasie czyszczenia piekarnik musi być wyłączony i wystudzony.
  • Nie używaj do czyszczenia piekarnika ostrych środków czyszczących ani ostrych przedmiotów. Dostępne są specjalne skrobaczki wykonane z bezpiecznych materiałów lub ze stali nierdzewnej.
  • Nie czyść plam z tłuszczu środkami benzynopochodnymi.
  • Lakierowane, ocynkowane i aluminiowe elementy piekarnika nie mogą być czyszczone środkami do czyszczenia wnętrza piekarnika, albowiem łatwo mogą ulec uszkodzeniu lub odbarwieniu.
Podsumowując – ważne jest aby nie dopuszczać do silnego zabrudzenia piekarnika. Wystarczy, aby po każdym użyciu umyć jego wnętrze i ruszt wodą zmieszaną z octem w proporcji 1:1, a następnie przetrzeć do sucha.
Miłej pracy!
image_print