domowy hummus

Domowy hummus

Jedno z moich ostatnich kulinarnych odkryć to hummus. Nie wiem, jak to się stało, że odkryłam to cudowne danie tak późno! Przepis na domowy hummus poniżej.

przepis na domowy hummus

SKŁADNIKI

200 gram ciecierzycy

1 łyżka pasty tahini*

1 ząbek czosnku

1 łyżka jogurtu naturalnego

sok z cytryny, sól, pieprz, papryka mielona

* Pastę tahini możecie kupić gotową, ale możecie ją także zrobić samodzielnie blendując ziarna sezamu z dodatkiem oliwy z oliwek, w takiej ilości, aby masa miała konsystencję musztardy.

przepis na humus

WYKONANIE

Uprzednio namoczoną w wodzie i pozostawioną na noc ciecierzycę ugotować do miękkości. Przełożyć do wysokiego naczynia i dodać pozostałe składniki: zgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, jogurt i czubatą łyżkę pasty tahini. Nie wylewajcie wody z gotowania cieciorki – należy jej dodać do pasty, tak, aby miała ona konsystencję gęstego majonezu. Pastę doprawcie solą i pieprzem, można dodać odrobinę papryki w proszku.

domowy hummus

Hummus podajemy skropiony odrobiną oliwy z oliwek.

Istnieje kilka wersji smakowych hummusu, np. z suszonymi pomidorami w zalewie. Pomidory kroimy i miksujemy z hummusem, ale w taki sposób, by widoczne były spore kawałki pomidorów.

Doskonały jest także hummus z kolendrą – do miksowania dodajemy garść świeżych liści kolendry.

Porcja pasty i surowe warzywa pokrojone w słupki to doskonały pomysł na zdrową przekąskę!

Smacznego!

domowy hummus

image_print