Jak smakuje Sardynia?


_mg_7375Jak smakuje Sardynia?

Dla mnie smakuje suszonymi w słońcu pomidorami, doskonałymi serami i owocami morza. Jak wszyscy wyspiarze, Sardyńczycy sztukę czerpania z bogactwa morskiej fauny opanowali do perfekcji.

A i morze nie szczędzi Sardyńczykom swych bogactw. 1800 km niezwykle urozmaiconego wybrzeża oddaje to, co najlepsze: mangusty, kraby, małże, sardynki, tuńczyki, kilka rodzajów krewetek, kalmary… ehh! Dla wielbicieli owców morza Sardynia to raj na ziemi. Jest z czego wybierać!

Świeże małże, ryby i ślimaki
Białe małże „serca” w towarzystwie ryb i ślimaków

Sardynia, to przede wszystkim kuchnia wiejska. I to właśnie w niewielkich tawernach w małych sardyńskich miejscowościach najlepiej tej kuchni próbować. Jeśli jednak, tak jak ja, znajdziecie się w dużym mieście – nic straconego – poszukajcie lokalnego targu, czyli mercato. W stolicy wyspy – Cagliari funkcjonuje Mercato Comunale di San Benedetto – dwupoziomowy market oferujący to, co wyspa ma najlepszego: na dole ryby i owoce morze, mięsa, wędliny. Poziom wyżej warzywa, owoce, przyprawy, sery, stoiska z pieczywem i słodkościami.

Żywe kraby na jednym ze stoisk w Mercato San Benedetto
Żywe kraby na jednym ze stoisk w Mercato San Benedetto

 

Bogactwo owoców morza widać na każdym stoisku

Bogactwo owoców morza widać na każdym stoisku – obok siebie leszcze, kraby i

Doskonałe czerwone krewetki i świeże mangusty

Doskonałe czerwone krewetki i świeże mangusty

Kalmary może nie wyglądają najpiękniej, ale za to smakują doskonale

Kalmary może nie wyglądają najpiękniej, ale za to smakują doskonale

To właśnie na Sardynii odważyłam się po raz pierwszy przygotować kalmary – nie taki diabeł straszny. Wystarczy obejrzeć filmik instruktażowy na You Tube lub ten oto przepis krok po kroku: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/09/jak-oczyscic-kalmary.html

Dla mnie największym zaskoczeniem była przezroczysta chrząstka – podejrzewałam nawet, ze to kawałek plastiku wsunięty tam przez rybaków 😉

Świeże małże

Świeże małże

sardynia

Dorodne, świeżutkie dorsze w towarzystwie czerwonych krewetek

 

_mg_7378

Pieczone prosię to jeden z sardyńskich przysmaków

Pieczone prosię to jeden z sardyńskich przysmaków

Mimo całego bogactwa owoców morza, najbardziej tradycyjnym i charakterystycznym daniem jest jednak pieczone w całości prosię lub jagnię. Mięso  piecze się godzinami na otwartym ogniu, podaje na liściach mirtu.

Sardynia to wyspa pasterzy i owiec. Podobno tych drugich jest tu więcej niż ludzi. Nic więc dziwnego, ze Sardynia „dorobiła” się własnego gatunku serów. Typowym dla regionu jest nieco ostrawy w smaku, twardy lokalny ser Pecorino Sardo.

Na "owczej" wyspie sery to jeden z podstawowych produktów

Na „owczej” wyspie sery to jeden z podstawowych produktów

Jednak bogactwo wyspy widać chyba najbardziej na stoiskach z warzywami i owocami. Ta słoneczna wyspa z bardzo urodzajną glebą jest wręcz stworzona do uprawy pomidorów, bakłażanów, cukinii, selerów naciowych czy niezwykle tu popularnych karczochów.

Karczochy - jedno z ulubionych warzyw Sardyńczyków

Karczochy – jedno z ulubionych warzyw Sardyńczyków

Carciofo spinoso – czyli uprawiany na Sardynii karczoch z kolcami. Trudny do obróbki i przygotowania, ale skrywa niezwykle cenne i smaczne serce. Sezon na karczochy trwa od listopada do maja, a wyjątkowe warunki klimatyczne na wyspie sprawiają, ze właśnie tu dojrzewają one najszybciej i smakują wyśmienicie.

Jadalne kasztany

Jadalne kasztany i owoce opuncji

_mg_7355

Dorodne bulwy kopru włoskiego

 

Młodziutkie cukinie dojrzałe w sardyńskim słońcu

Młodziutkie cukinie dojrzałe w sardyńskim słońcu

 

Bogactwo lokalnych owoców widać na każdym niemal stoisku

Bogactwo lokalnych owoców widać na każdym niemal stoisku

Niektóre kramy to prawdziwe dzieła architektury :)

Niektóre kramy to prawdziwe dzieła architektury :)

Urodzajna gleba Sardynii rodzi rzodkiewki wielkości naszych ziemniaków

Urodzajna gleba Sardynii rodzi rzodkiewki wielkości naszych ziemniaków

W wielu książkach, z tak popularnego nurtu opisującego uroki Toskanii i lokalne przysmaki, znajdowałam przepisy na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym. I znalazłam wreszcie i same kwiaty!

Świeże kwiaty cukinii

Świeże kwiaty cukinii

Zielone części cykorii

Zielone części cykorii

 

Zielony kalafior "romanesco"

Zielony kalafior „romanesco”

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz