tiramisu

Klasyczne tiramisu

Uwielbiam włoską kuchnię. Za jej prostotę, smaki i umiłowanie do najlepszych składników. No i kocham włoskie desery… Ach!

Dziś przepis na włoską klasykę – tiramisu. Najprostsze i najsmaczniejsze.

przepis na tiramisu

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • duża paczka biszkoptów (ok. 300 g)
  • filiżanka espresso
  • likier amaretto

klasyczne tiramisu

Przygotowanie:

1. Zaparzamy filiżankę espresso i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Jajka wkładamy do zlewu by sparzyć je wrzątkiem.

3. Żółtka oddzielamy od białek i wraz z cukrem pudrem ucieramy na parze na puszystą białą masę.

4. Do ubitych żółtek dodajemy 2 łyżki amaretto, lub innego aromatycznego likieru.

5. Następnie, po zdjęciu masy z pary, dodajemy mascarpone, po 1-2 łyżki, cały czas ubijając.

6. Przestudzoną kawę wlewamy do płaskiego szerokiego naczynia.

7. Biszkopty zanurzamy na chwilę z każdej strony w kawie i układamy pierwszą warstwę deseru w niewysokim, najlepiej prostokątnym naczyniu.

8. Na biszkopty wykładamy połowę masy, rozprowadzając ją równo po całości.

9. W ten sam sposób układamy drugą warstwę biszkoptów, którą przykrywamy pozostałą masą.

10. Deser posypujemy dość grubo kakao – najlepiej przez sitko i wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Z podanej ilości mascarpone i biszkoptów wychodzi pełne naczynie o wymiarach mniej więcej 20×15 cm.

SMACZNEGO!

przepis na tiramisu

Zapisz

image_print