kluski leniwe

Kluski leniwe, czyli smak dzieciństwa

Leniwe pierogi na leniwy wakacyjny obiad. Ich zrobienie zajmie Wam jakieś 15 minut, a smak… no chyba każdy pamięta z dzieciństwa!

Kluski leniwe, czyli smak dzieciństwa

pierogi leniwe

Składniki:

  • 0,6 kg twarogu
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, masło, bułka tarta

Wykonanie:

1. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce.

2. Twaróg wyrabiamy z jajkami, dodajemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną.

3. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i dzielimy ja na 3 części. Podsypujemy mąką.

4. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2-3 cm, spłaszczamy i tniemy na skośne kawałki grubości około 1 cm.

5. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut – do wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Podajemy polane topionym masłem z tartą bułką, posypujemy cukrem. Można oprószyć cynamonem. SMACZNEGO!

kluski leniwe

image_print