owsianka z owocami

Kolorowe owocowe owsianki

owsianka z orzechami

Wokół coraz bardziej zielono, czas aby i na stole zagościła wiosna :) Będzie zdrowo i kolorowo. Dziś swojska owsianka w eleganckim wydaniu. Te kolorowe owocowe owsianki możecie zrobić wieczorem, a następnego dnia zjeść na śniadanie, lub w słoiku zabrać do pracy.

owsianka z gruszką

Baza każdej kolorowej porcji jest taka sama – ugotowane na mleku płatki owsiane. Na szklankę mleka należy wziąć dwie czubate łyżki płatków. Świetnie sprawdzi się mieszanka płatków i otrąb owsianych, Mleko należy zagotować, wsypać płatki, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Pozostawiona na noc owsianka rano będzie gęsta i kleista. Nie dodajemy cukru.

owsianka z truskawkami

Do tak przygotowanej bazy możemy dodawać, to co lubimy: orzechy, bakalie, świeże owoce, kakao, czekoladę, itd.

Poniżej 5 pomysłów na pyszne owocowe porcyjki w kolorowym, wiosennym wydaniu.

Owsianka z bananem i orzechami. Najlepiej smakuje, gdy orzechy wymieszamy z owsianką i pozostawimy na noc – wówczas staną się wilgotne i pyszne!

owsianka z bananem i orzechami włoskimi

Owsianka z gruszką i wiórkami czekoladowymi. Czekoladę na kilka minut włóżcie do lodówki a następnie zetrzyjcie na tarce o dość grubych oczkach.

owsianka z gruszką i wiórkami czekoladowymi

Owsianka z borówkami lub malinami. Będzie jeszcze lepsza, jeśli posypiecie ja uprażonymi płatkami migdałów.

owsianka z borówkami i malinami

Owsianka z truskawkami. Nabierze charakteru, jeśli dodacie do niej łyżeczkę masła orzechowego.

owsianka z truskawkami

Śliczne i pyszne, a do tego maja same zalety! Zawierają dużą dawkę błonnika dzięki otrębom. Przygotowane bez cukru są idealne dla liczących kalorie. Smakują i na zimno i na ciepło.

Smacznego i zdrowego!

image_print