krem z dyni

Krem z dyni

Dziś coś w związku z postanowieniami noworocznymi…

Krem z dyni
Jest zatem zdrowo, nietucząco a przy okazji i…smacznie!
Krem jest naprawdę przepyszny, spróbujcie koniecznie.

Składniki:

około 800-900 gramów dyni, najlepiej z tych „małych”
włoszczyzna – zrobimy z niej wywar warzywny (w ten sposób nie używamy kostek rosołowych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szczypty imbiru
szczypta kurkumy
szczypta curry
ziele angielskie – 3szt.
liść laurowy – 2 szt.
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz czarny
pestki dyni
ewentualnie śmietana kremówka,mascarpone, jogurt grecki

Do dzieła!
Włoszczyznę obieramy, zalewamy około 1,5 l. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 30 – 40 minut. Po ugotowaniu solimy do smaku.
Przecedzamy.
Dynię myjemy,obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, następnie wrzucamy cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy dynię. Podsmażamy wszystko 3 – 4 minuty. Następnie zalewamy bulionem -około 1 litr,dodajemy przyprawy i gotujemy około pół godziny.
Wszystko blendujemy. W zależności od upodobań dodajemy do kremu ok 80 ml śmietany kremówki – jeśli mamy talię osy :) jogurt grecki – jeśli jej nie mamy :) ewentualnie zostawiamy wersję czystą- dla mnie chyba najlepszą! W razie potrzeby solimy, pieprzymy. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i już!

zupa dyniowa - wywar

zupa dyniowa w garnku

zupa dyniowa

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

image_print