kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka – pyszne i błyskawiczne!

Kruche ciasteczka – pyszne i błyskawiczne!
Do zrobienia w kilka minut – najprostsze i najpyszniejsze kruche ciasteczka z przepisu Pani Agnieszki Maciąg.

Kruche ciasteczka - pyszne i błyskawiczne!

POTRZEBUJEMY

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

1 kostka masła

2 łyżki śmietany 36%

szczypta sody, odrobina soli

 

kruche ciasteczka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy sodę i sól. Robimy dołek pośrodku i wrzucamy pokrojone na kawałki masło. Masło siekamy wraz z mąką na drobne kawałki. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy. Robimy 2 kulki, które wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

kruche ciasteczka

Po tym czasie bierzemy porcję ciasta i rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto jest plastyczne, nie przywiera, ale gdyby – podsypcie delikatnie mąką. Wykrawamy ulubione wzorki i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na mniej więcej 10 minut. Czas jest orientacyjny i zależy od tego, na jaką grubość wywałkowaliście ciasto – kiedy ciasteczka zaczynają się rumienić – czas je wyjąć.

Ciasteczka można posypać pudrem lub polukrować. Smacznego!

Kruche ciasteczka - pyszne i błyskawiczne!

Do ciasteczek polecam zimową herbatę – przepis tutaj: http://widzialam.pl/zimowe-herbaty/

Oooops! Chyba smakowały!

image_print