sałatka z figą

Kurczak w miodzie i sałatka z figą

W weekendy mamy trochę więcej czasu na kulinarne szaleństwa, więc zdarza nam się przygotować danie, którego przyrządzanie zajmie więcej niż kwadrans – ale niewiele więcej :)

Dziś pomysł na pałeczki kurczaka w miodzie, sałatkę z roszponki z cząstkami grejpfruta i świeżą figą, podawane z chrupiącą bagietką.

MIODOWY KURCZAK

IMG_1701

Potrzebujemy:

pałeczki z kurczaka, ok. 8 szt (z powodzeniem można zamienić skrzydełkami)

łyżka miodu

łyżka musztardy

1-2 łyżki oleju

2 – 3 łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

1. Pałeczki dokładnie myjemy i osączamy na papierowych ręcznikach.

2. Przyprawę, miód, ojej i musztardę mieszamy.

3. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i pozostawiamy na godzinę w lodówce.

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35-40 min, do uzyskania pięknego złocisto-brązowego koloru.

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I FIGĄ

IMG_1700

Potrzebujemy:

2 garście roszponki

mały grejpfrut, lub połówkę dużego

świeża figa

sok z grejpfruta, sól, pieprz, łyżka oliwy, miód

Przygotowanie:

Roszponkę myjemy i odsączamy wodę. Grejpfruta filetujemy, a sok jaki się zbierze podczas krojenia wykorzystamy do sosu. Figę kroimy na ósemki.

Z soku, oliwy, soli i pieprzu z dodatkiem miodu przygotowujemy sos i polewamy nim sałatę z owocami.

Grejpfruta można zamienić na pomarańczę.

Całość podajemy ze świeżą bagietką … idealnie smakuje umoczona w sosie z udek! Mniam!

  IMG_1699

image_print