leczo

Leczo z kiełbasą

Na straganach jesienne cudowności; bakłażany, cukinie, dojrzałe polne pomidory, papryka! Zatem koniecznie zróbcie leczo – smaczne, bardzo proste danie. Ja polecam leczo z dobrą, podwędzaną kiełbasą.

Leczo z kiełbasą – prosty przepis na pyszne danie!

IMG_0807

Potrzebujemy

2 średniej wielkości cebule

1 cukinia

1 bakłażan

2 papryki (np. czerwona i żółta)

4-5 polnych pomidorów

2 mniejsze lub 1 dużą laskę kiełbasy

olej, sól, pieprz, ząbek czosnku

IMG_0830

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, pomidory przed krojeniem parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i wyciśnięty czosnek.   IMG_0816

3. Kiedy cebulka jest zeszklona, dodajemy kiełbasę.

IMG_0814

4. Po kilku minutach wrzucamy paprykę.

5. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe warzywa.

IMG_0833

6. Dusimy wszystko przed ok. 10 minut, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

7. Do leczo można dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.

IMG_0832

Podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego!

_MG_0876

Zapisz

image_print