knedle leniwe

Leniwe knedle z ciasta twarogowego

Uwielbiam knedle… z truskawkami, ze śliwkami, z jagodami… Z masłem i bułeczką, z kapustą, z sosem, ze śmietaną, na gorąco, na zimno, każde i zawsze! Zła wiadomość jest taka, że są zbyt pracochłonne. Ale i na to jest rada!

Leniwe knedle z ciasta twarogowego

Knedle z ciasta twarogowego

Knedle leniwe robimy dokładnie tak jak knedle tradycyjne, jednak dużo szybciej.

Składniki:

  • 500 gram twarogu, półtłustego lub tłustego
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 jaja
  • śliwki
  • cukier, sól, masło, bułka tarta, śmietana

Przygotowanie:

1. Twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jaja i zagniatamy ciasto.

2. Stolnicę wysypujemy mąką i wyrzucamy na nią ciasto. Formujemy kulę.

3. Kulę dzielimy na 4 części. Każdą z części formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm i tniemy na kawałki.

4. Z każdego formujemy płaski placek, do środka nakładamy śliwki lub inne owoce, dodajemy odrobinę cukru , zaklejamy i formujemy kulę.

5. Knedle wrzucamy na wrzącą wodę o gotujemy około 5-7 minut.

Im cieńsze ciasto tym knedle są lepsze. Jeśli podczas zarabiania czujecie, że ciasto jest zbyt rzadkie – dosypcie odrobinę mąki.

Podajemy z bułeczka przetopioną na maśle, śmietaną, cukrem – jak lubicie :)

Leniwe knedle

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

image_print