P1010349

Letni kurczak z bazylią i kaparami

Letni kurczak z bazylią i kaparami

Kurczak w tym sosie jest po prostu przepyszny!
Danie łatwe do zrobienia, nie wymaga kulinarnych umiejętności a smak…
Jak się skusicie – sami zobaczycie :)

udka kurczaka w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

udka kurczaka w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

8 „pałek” z kurczaka
2-3 łyżki oleju lub oliwy
sól
1 spora cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
mielone chili do smaku
5 polnych pomidorów
puszka pomidorów bez skórki (400 g)
2 listki laurowe
łyżka kaparów
łyżeczka cukru
4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
garść listków bazylii

Do podania: ryż, kasza, ewentualnie makaron.

Pałki kurczaka solimy i smażymy na oleju na złoty kolor.
Wyjmujemy kurczaka i na tym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek.
Dodajemy chili. Po około 4 min dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory polne. Wrzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, cukrem, dodajemy liście laurowe i na małym ogniu gotujemy około 20 minut. Gdy sos zgęstnieje dodajemy kapary, mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos,na wierzch układamy kurczaka.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy około 60-70 min ( sprawdzamy widelcem miękkość mięsa).
Wyjmujemy z piekarnika, dolewamy śmietankę, sypiemy porwane listki bazylii i … gotowe :)
Moim zdaniem najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

kurczak z bazylią i kaparami w aromatycznym sosie

kurczak z bazylią i kaparami w aromatycznym sosie

Pochwalcie się jeśli zrobicie :)
Powodzenia!

image_print