mleczne bułeczki drożdżowe

Mleczne bułeczki drożdżowe

Od jakiegoś czasu zaglądam z upodobaniem na bloga uroczej Benedetty z bloga www.fattoincasadabenedetta.it i dziś chciałabym podzielić się z Wami jej przepisem na

Mleczne bułeczki drożdżowe

domowe bułeczki drożdżowe

Są doskonałe – puszyste, wilgotne, łatwe. Zresztą, kiedy ogląda się filmiki z przepisami Benedetty, wszystko wydaje się łatwe :)

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży
  • 50 g oliwy
  • 1/2 kg maki

Wykonanie

1. Weź dużą miskę, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i pokrusz drożdże.

2. Dodaj 2-3 garście mąki i wymieszaj, odstaw misę w ciepłe miejsce na 15 minut.

3. Po tym czasie dodaj jajko, sól, oliwę i wymieszaj.

4. Stopniowo dodawaj mąkę cały czas wyrabiając.

5. Gdy ciasto jest odpowiednio geste i zwięzłe wyłóż je na stolnice i podsypując mąką uformuj wałek, podziel na 8 części i z każdej ulep kulkę.

6. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

7. Po tym czasie nasmaruj rozbełtanym żółtkiem i wstaw do piekarnika na 10 minut do zrumienienia bułeczek.

Obejrzyjcie film Benedetty, zobaczycie jakie to proste :)

domowe bułeczki drożdżowe

SMACZNEGO!

Zapisz

image_print