szarlotka

Najprostsza błyskawiczna szarlotka

Sposób przygotowania tej szarlotki podpatrzyłam na You Tube i pomyślałam, że to naprawdę genialny pomysł – bez blachy,  bez znienawidzonego smarowania masłem formy do pieczenia. Przepis idealny dla kulinarnych minimalistów :)

Najprostsza błyskawiczna szarlotka

szybka i łatwa szarlotka

Zagniatam zazwyczaj składniki według podanych poniżej proporcji i połowę ciasta zamrażam. Jeśli mam ochotę zrobić szarlotkę, wówczas poprzedniego dnia wieczorem wyjmuję kulkę z zamrażarki i zostawiam na noc w lodówce. Rano ciasto jest idealne do użycia.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru

250 gr masła

2 jaja

szczypta soli

1/4 łyżeczki sody

cukier waniliowy

Nadzienie:

3 jabłka, rodzynki, sok z cytryny, brązowy cukier, cukier puder

WP_20160124_004

Przygotowanie:

1. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję pokrojone masło i wszystko dokładnie siekam nożem.

WP_20160124_001

3. Robię zagłębienie pośrodku, dodaję pozostałe składniki, w tym całe jaja i szybko zagniatam ciasto.

WP_20160124_003

3. Formuję 2 kulki, jedną chowam do zamrażarki. Drugą wkładam do lodówki na 30 minut.

4. Rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia. Podsypuję odrobiną mąki, aby ciasto nie przywierało do wałka. Robię koło o średnicy mniej więcej ok. 30 cm. Ciasto nie powinno być rozwałkowane zbyt cienko.

5. Na środek nakładam uprzednio obrane, pokrojone jabłka, wymieszane z niewielką ilością soku z cytryny, 3-4 łyżkami brązowego cukru i rodzynkami.

WP_20160124_009

6. Brzegi ciasta zakładam do środka, tak jak na zdjęciu.

prosta szarlotka

Wkładam ciasto do piekarnika na ok. 30-35 minut.

Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Smacznego!

Zapisz

image_print