P1010414_wyr

Pyszne naleśniki

Zjadłbym coś dobrego – powiada mąż. Ale szybko!

Hmmmm … Szybko i pysznie to mogą być tylko… naleśniki! Podam Wam dziś przepis na naprawdę rewelacyjne naleśniki, które zawsze wychodzą tak samo, po prostu pysznie. Przepis pochodzi z White Plate. Niezawodny!

NALEŚNIKI

Przepis na około 8-12 sztuk, w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników, ja robię na 20 cm.

Składniki

300 ml mleka
125 g mąki
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju lub roztopionego masła (dodajemy do ciasta)
troszkę oleju do nasmarowania patelni

Przepis
Podane składniki miksujemy, ewentualnie ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, ma mieć konsystencję śmietany.
Na patelnię nalewamy łyżeczkę oleju i rozcieramy ją po całości ręcznikiem papierowym. Kiedy olej się rozgrzeje, nalewamy cieniutką warstwę ciasta. Smażymy na średnim ogniu około 1 minutę (naleśnik powinien się lekko zrumienić) i przewracamy łopatką na drugą stronę. Dosmażamy 30 – 40 sekund. Sami zobaczycie ile Wam potrzeba.
Podajemy do wyboru ze śmietaną i cukrem, z konfiturą, syropem klonowym, z serem…
Mój mąż uwielbia zwykłe… z cukrem :)

Smacznego!

mikser

miksujemy składniki

ciasto naleśnikowe

gotowe ciasto naleśnikowe

naleśniki

efekt końcowy – można jeść

image_print