Zjadłbym coś dobrego – powiada mąż. Ale szybko!
Hmmmm … Szybko i pysznie to mogą być tylko… naleśniki! Podam Wam dziś przepis na naprawdę rewelacyjne naleśniki, które zawsze wychodzą tak samo, po prostu pysznie. Przepis pochodzi z White Plate. Niezawodny!
NALEŚNIKI
Przepis na około 8-12 sztuk, w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników, ja robię na 20 cm.
Składniki
300 ml mleka
125 g mąki
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju lub roztopionego masła (dodajemy do ciasta)
troszkę oleju do nasmarowania patelni
Przepis
Podane składniki miksujemy, ewentualnie ubijamy trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, ma mieć konsystencję śmietany.
Na patelnię nalewamy łyżeczkę oleju i rozcieramy ją po całości ręcznikiem papierowym. Kiedy olej się rozgrzeje, nalewamy cieniutką warstwę ciasta. Smażymy na średnim ogniu około 1 minutę (naleśnik powinien się lekko zrumienić) i przewracamy łopatką na drugą stronę. Dosmażamy 30 – 40 sekund. Sami zobaczycie ile Wam potrzeba.
Podajemy do wyboru ze śmietaną i cukrem, z konfiturą, syropem klonowym, z serem…
Mój mąż uwielbia zwykłe… z cukrem
Smacznego!
Uwielbiam naleśniki, czy to na słodko czy na słono
Najbardziej smakują mi jednak z powidłami śliwkowymi z kakao tzn. czekośliwka 
Dziękuję Aniu, za pomysł na niedzielne śniadanie. Moje dzieci uwielbiają naleśniki. Dam znać czy były warte grzechu…
Agnieszka
Czekam zatem na wieści!
Pozdrawiam
Ania