owsianka w słoiku

Overnight oatmeal czyli śniadanie w słoiku

Moda na słoikowe owsianki opanowała i naszą kuchnię. Łatwe, szybkie, bardzo wygodne, no a przede wszystkim smaczne i sycące. Śniadanie, które przygotowujesz wieczorem, a ono przez noc w lodówce „robi” się samo.

overnight oatmeal

Wypróbowaliśmy już kilka owsiankowych przepisów i mamy swoje ulubione. Oto 3 z  nich:

Orzechowy banan

To mój ulubiony przepis – masło orzechowe dodaje wyrazistości i smaku, banan nieco słodyczy, orzechy i migdały doskonale komponują się z całością.

owsianka w słoikuSkładniki:

3 czubate łyżki płatków owsianych

1 mały banan pokrojony w plasterki

1 łyżka masła orzechowego

3/4 szklanki mleka

orzechy włoskie/migdały

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem, dodajemy masło. Wkładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy orzechy. Całość zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano mieszamy i SMACZNEGO!

śniadanie w słoiku

Śliwka w czekoladzie

Jeśli lubicie śliwki w czekoladzie, to pokochacie tę owsiankę – intensywna, czekoladowa, pyszna!

owsianka na śniadanieSkładniki:

3 czubate łyżki płatków owsianych

5-6 suszonych śliwek

1 czubata łyżeczka kakao lub 1 łyżka startej na wiórki czekolady

3/4 szklanki mleka

orzechy włoskie/migdały

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem, dodajemy pokrojone suszone śliwki. Wsypujemy kakao, dodajemy orzechy. Całość zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano mieszamy i SMACZNEGO!

overnight oatmeals

Malinowe marzenie

To zdecydowanie najlżejsza i najdelikatniejsza propozycja. W doskonałej harmonii łączą się w niej słodki banan i lekko kwaśna malina.

owsianka z malinamiSkładniki:

3 czubate łyżki płatków owsianych

1/2 banana

garść malin (świeżych lub mrożonych)

3/4 szklanki mleka

opcjonalnie odrobina miodu

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem, dodajemy banana, maliny. Do smaku można posłodzić odrobina miodu. Całość zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc. Rano mieszamy i SMACZNEGO!

WP_20160116_030

Wszystkie przepisy możecie dowolnie modyfikować. Tak naprawdę ważne jest aby używać składników, które lubicie. Banana można zamienić słodką gruszką, maliny truskawkami lub borówkami, a orzechy włoskie – laskowymi. Jeśli nie lubicie suszonych śliwek – dodajcie daktyle lub figi.

Co do płatków – ja używam mieszanki płatków owsianych, żytnich i jęczmiennych. Czasem dodaję do nich łyżeczkę otrąb.

Mleko niekiedy zamieniam jogurtem.

Proporcje płatków i mleka należy samemu dostosować w zależności od tego, czy lubicie gęstszą, czy bardziej płynną owsiankę.

Eksperymentujcie i szukajcie własnych smaków!

image_print