WP_20150827_024

Pasta rybna, którą polubią nawet dzieci ;)

Pasta z makreli, czyli jak coś prostego i taniego zamienić w coś pysznego!

pasta z makreli ze szczypiorkiem

pasta z makreli ze szczypiorkiem

Wpadła do mnie Anka z córką, która, jak się później dowiedziałam, ryb podobno nie lubi…
Niby nikt głodny nie był, ale pomyślałam sobie, że zrobię coś na ząb. Ania robiła zdjęcia mojego mieszkania, czy raczej jego „kawałków” – oczywiście pojawią się tu niebawem :) a ja w tym czasie zajęłam się pastą…W końcu podział prac musi być.
Trwało to tyle co nic, a jak smakowało!

PASTA Z MAKRELI

1 spora makrela
2 – 2,5 łyżki majonezu
sok z połowy małej cytryny
1 łyżeczka chrzanu
pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku (ja robię z tego cienkiego)
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

pasta rybna przed...

przed…

Makrelę należy obrać, mięso przełożyć do miseczki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli to możliwe, pastę należy odstawić na pół godziny. Nie jest to jednak warunek konieczny, czasem wręcz niemożliwy do spełnienia…
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Znalazłam ten przepis dawno temu u Liski z White Plate i uważam że jest doskonały.
Pasta przepyszna, znika w tempie błyskawicy, sprawdźcie sami!

A to w kwestii dziecka, które ryb nie lubi… 😉

pasta rybna po...

i po…

image_print