pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Lekki, smaczny, małokaloryczny, do zrobienia w 20 minut plus czas pieczenia. Tak w skrócie wygląda charakterystyka naszego dzisiejszego bohatera. Oto on:

Pasztet z cukinii

pasztet jarski

Od dawna zabierałam się do zrobienia jarskiego pasztetu, dziś się udało. Jest łatwy w przygotowaniu, nie powinien Wam sprawić kłopotu. Ważne by dobrze odsączyć cukinię – w przeciwnym razie może być mało zwarty.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera
  • średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie

1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 20-30 minut aby puściła sok.

2. W tym czasie ścieramy na tarce pozostałe warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

3. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy.

4. Sok z cukinii odciskamy i wylewamy, dodajemy warzywa, czosnek, cebulę.

5. Mieszamy, dodajemy żółtka, olej i bułkę tartą, solimy, pieprzymy. Dodajemy posiekaną pietruszkę – ilość wg uznania.

6. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy składniki.

7. Formę, mniej więcej o wymiarach 15×20 cm, wykładamy papierem, wypełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 60-70 min.

8. Pasztet można „nadziać” ugotowanymi na twardo jajkami. Na tę ilość wystarczą 2 szt.


pasztet warzywny

 

Zapisz

Zapisz

image_print