pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Czerwona soczewica – zdecydowanie niedoceniana w naszej kuchni. A szkoda, bo to bardzo wdzięczny składnik zup, zapiekanek, past. Można na jej bazie  przygotować aromatyczny

Pasztet z soczewicy

Składniki

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, pietruszka
  • według upodobania: curry, słodka papryka, imbir, kumin, kminek

pasztet jarski

Przygotowanie:

1. Soczewice płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem do całkowitego rozgotowania soczewicy.

2. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oleju, dusimy do miękkości.

3. Masę z soczewicy łączymy z warzywami, dodajemy 3 całe jaja, posiekaną pietruszkę, solimy, pieprzymy.

4. Doprawiamy według uznania: słodką papryką, imbirem, curry, kuminem, kminkiem. Dokładnie mieszamy.

5. Pieczmy w 180 stopniach przez około 45 min.

Jeśli lubicie pasztety drobno mielone, o gładkiej konsystencji – możecie wszystko zblendować. Do pasztetu można dodać namoczoną wcześniej suszoną żurawinę lub pokrojone suszone śliwki.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

image_print