Pepparkakor - szwedzka piernikowa klasyka


Nasze ulubione – cieniutkie, kruche, o lekko karmelowym posmaku. Pierniczki dla niecierpliwych – nadają się do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Nie wymagają długiego leżakowania, zresztą i tak nie miałyby szansy. Jednym słowem

Pepparkakor – szwedzka piernikowa klasyka

pepparkakor - szwedzka piernikowa klasyka

Składniki:

  • 150 g syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 375 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • torebka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

1. W małym garnuszku podgrzewam syrop, masło i cukier. Nie doprowadzam do wrzenia, ostawiam  i studzę.

2. W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko i przestudzoną masę z garnuszka.

3. Łopatką wyrabiam ciasto do połączenia składników.

4. Rękoma, oprószonymi mąką, formuję kulę z ciasta i na talerzu wkładam do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na noc.

5. Piekarnik nagrzewam do 180C. Odkrawam małe porcje ciasta i wałkuję je cieniutko pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsze pierniczki.

6. Zdjemuję wierzchni papier i wykrawał foremką kształty. Usuwam nadmiar ciasta, pierniczków nie przenosimy – pieczemy je na tym samym papierze, na którym wałkowaliśmy ciasto. Wstawiamy do piekarnnika na 7-10 min.

7. Przechowujemy w szczelnym pojemniku i próbujemy nie zjeść od razu :)

pierniczki domowe

Udanych wypieków!