bataty pieczone w piekarniku

Pieczone bataty

Bataty, pataty, słodkie ziemniaki. Coraz częściej spotykane na sklepowych półkach. Słodkie i delikatne, w smaku trochę przypominają dynię.

Bataty można przyrządzić na wiele sposobów – gotowane, smażone, w postaci pure. Jednak najsmaczniejsze chyba są w postaci frytek, smażonych w głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku.

Pieczone bataty

Składniki:

1 kg batatów, olej, sól, pieprz, oregano

bataty z piekarnika

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak na frytki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano. Dobrze smakują także z mielona papryką,

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 min. Widelcem sprawdzamy miękkość.

pieczone bataty

Aby bataty zachowały ładny kształt, należy ułożyć je w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.

Bon apetit!

image_print