Bataty, pataty, słodkie ziemniaki. Coraz częściej spotykane na sklepowych półkach. Słodkie i delikatne, w smaku trochę przypominają dynię.
Bataty można przyrządzić na wiele sposobów – gotowane, smażone, w postaci pure. Jednak najsmaczniejsze chyba są w postaci frytek, smażonych w głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku.
Pieczone bataty
Składniki:
1 kg batatów, olej, sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, tak jak na frytki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, oregano. Dobrze smakują także z mielona papryką,
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 min. Widelcem sprawdzamy miękkość.
Aby bataty zachowały ładny kształt, należy ułożyć je w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
Bon apetit!
Co jutro robicie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Zupa wygląda na bardzo „solidną”, wydaje mi się, że będzie idealna na jesienne chłody