Pieczone bataty z boczkiem

Pieczone bataty z boczkiem to jeden ulubionych jesiennych dodatków. Ten przepis jest na tyle wyjątkowy, że można go podawać na różnego rodzaju uroczystościach, ale to danie jest tak pyszne, że z pewnością regularnie będziesz sięgać po ten przepis jesienią i zimą, ponieważ pieczone w piekarniku bataty są łatwe do zrobienia i uzależniająco pyszne. Pokochasz sposób, w jaki dodaje się czosnek – nie wymaga obierania!

Przepis na pieczone bataty:

Klon w tym przepisie karmelizuje brzegi batatów podczas pieczenia w piekarniku, nadając im blask. To są kawałki, które twój widelec zaatakuje jako pierwsze wraz z słonymi kęsami bekonu. Nie pomijaj pieczonego czosnku. Pieczony czosnek o smaku klonowo-bekonowym jest niesamowity.

Czym różnią się bataty i słodkie ziemniaki?

Niektóre sklepy spożywcze oznaczają zamiennie słodkie ziemniaki i bataty, ale to nie to samo. Prawdziwy batat ma ciemnoczerwony/fioletowy kolor na zewnątrz z białym środkiem.

Jak upiec bataty:

Warzywa pieczone w piekarniku to najlepszy sposób na ich ugotowanie, zwłaszcza bataty. Konsystencja jest niesamowicie gładka, a prażenie wydobywa ich naturalną słodycz. Dodajemy prawdziwy syrop klonowy, boczek i czosnek, aby nadać temu daniu wspaniałe słodkie, słone, pikantne smaki, które pokochasz.

Rozgrzej piekarnik do 200° C. Wyłóż spód dużej blachy do pieczenia pergaminem.
Pokrój całą główkę czosnku na pół poziomo (równolegle do korzenia). Obierz i pokrój bataty na kawałki o grubości 2 cm.
W dużej misce wymieszaj pokrojone bataty, czosnek, oliwę z oliwek, syrop klonowy, sól i pieprz.
Ułożyć na blasze do pieczenia z czosnkiem ciętym do góry. Piecz w 200° C przez 20 minut, następnie wymieszaj, posyp bekonem i piecz kolejne 25-30 minut, aż bataty będą miękkie, a bekon chrupiący.

Jak długo piec bataty?

Piecz je około 45 minut. Aby uzyskać najlepsze wyniki i równomierne pieczenie, pokrój bataty na równą grubość i wymieszaj je w połowie. Przetestuj największy kawałek batata – powinien być łatwo przekłuty widelcem. Użyj największej blachy, która zmieści się w twoim piekarniku, aby równomierne je upiec.

Czy muszę obierać bataty?

To, czy obierasz bataty do pieczenia, czy nie, zależy od osobistych preferencji. Jeśli lubisz teksturę skórek to jak najbardziej możesz pominąć krok obierania. Będzie jeszcze łatwiej. Wyjmij upieczone ząbki czosnku z rękawów i podawaj z batatami.