Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dziś zapraszam na pyszny obiad „migiem”. Nie ma co przedłużać zbędnym komentarzem, trzeba brać się do roboty i samemu ocenić. Oto prosty przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym.

SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1 duża lub 2 małe cebule
ząbek czosnku
4 – 5 pieczarek
250 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki śmietany 18%
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku,pieprz najlepiej świeżo zmielony

Polędwiczkę myjemy, kroimy na plastry i dłonią lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy.
Wrzucamy na gorący olej, po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, wcześniej rzecz jasna umyte i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso lekko się zrumieni, z pieczarek wyparuje woda i podpieką się, cebulka zeszkli, wlewamy obie śmietany. Solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby, gdy uznamy że sos jest zbyt gęsty, możemy dolać troszkę wody.
Podajemy z makaronem, my najbardziej lubimy z grubymi wstążkami. Tym razem mi ich zabrakło i na zdjęciach zobaczycie kółeczka zamiast wstążek :)

Polecam, danie jest proste i pyszne!

 

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

image_print