francuskie rożki z jabłkiem

Rożki z jabłkami

Najszybszy i najłatwiejszy chyba deser świata – rożki z jabłkami z ciasta francuskiego.

Przygotowany w 15 min z gotowego ciasta francuskiego. Smak wyborny! Wygląd – sami oceńcie.

_MG_1112

rożki francuskie z jabłkiem

Potrzebujecie:

3 jabłka

2 łyżki rodzynek

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka soku z cytryny

cukier waniliowy

opakowanie ciasta francuskiego

_MG_1120

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy cytryną. Prużymy w rondelku z cukrem waniliowym i rodzynkami. Jeśli użyliście kwaśnych jabłek  – można dosłodzić brązowym cukrem. Ważne, aby jabłek nie rozgotować – mają pozostać w małych kawałkach.

IMG_0889Jabłka studzimy, a ciasto schładzamy w lodówce. To bardzo ważne, aby oba składniki były maksymalnie zimne.

Ciasto rozwijamy i dzielimy  wzdłuż na 3 paski, które następnie kroimy na 5 części. W ten sposób powstanie 15 kwadratów.

_MG_1091

Na każdym kwadracie układamy jabłka.

_MG_1092

Kwadraty składamy na pół, tak, aby powstały trójkąty i zlepiamy boki, trochę jak w pierogach – na falbankę. Każdy trójkącik zamaczamy w cukrze i układamy na blachę wyłożoną folią.

_MG_1094

Tak przygotwane rożki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok 10-15 min – do zrumienienia.

_MG_1100 _MG_1103

Smacznego! _MG_1114

image_print