20161111_114726

Sałatka z burakiem i kozim serem

Niesamowite połączenie pieczonego buraka, koziego sera, rukoli i miodowo-musztardowego sosu. Minimum wysiłku, maksimum efektu, czyli

Sałatka z burakiem i kozim serem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średniej wielkości burak (najlepiej z tych podłużnych, są słodsze)
  • 2 garście rukoli lub innej mieszanej sałaty
  • kilka plasterków koziego sera – najlepsza roladka
  • żurawina (świeża albo suszona) lub posiekane orzechy włoskie
  • łyżka miodu, musztardy, oliwy
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

sałatka z burakiem i kozim serem

Wykonanie

1. Buraka trzeba przygotować wcześniej i ostawić do ostygnięcia. Umytego buraczka zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50-60 min.

2. Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Buraczka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Roladkę serową kroimy i układamy na buraczkach.

3. Z miodu, musztardy, oliwy i soku cytrynowego przygotowujemy sos. Dodajemy rozgnieciony mały ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę.

4. Całość posypujemy odrobiną żurawiny lub posiekanymi orzechami włoskimi. Solimy, pieprzymy.

SMACZNEGO!

image_print