IMG_0912

Śliwki suszone w szynce parmeńskiej i sałatka z mango

 

Lubicie suszone śliwki zapiekanie w boczku? Z pewnością polubicie zatem nieco inną wersje tej popularnej przekąski – z szynką parmeńską. A do tego cudowna sałatka ze szpinaku ze świeżym mango – aromatyczna, zdrowa, słodko-wytawna.

IMG_0880

Do przygotowania roladek potrzebujemy:

2 opakowania szynki parmeńskiej – z powodzeniem możecie użyć szynki seranno, szwarcwaldzkiej lub jakiejkolwiek innej dojrzewającej, ważne aby była pokrojona bardzo cienko.

opakowanie suszonych śliwek, zioła prowansalskie

IMG_0886Przygotowanie:

Śliwki w całości owijamy plastrem szynki i układamy na folii do pieczenia, do smaku roladki można posypać odrobiną ziół prowansalskich. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15 minut, aż do zrumienienia szynki.

Śliwki można wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, ale nie jest to konieczne.

IMG_0915

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

opakowanie szpinaku typu baby

świeże mango

kilka kulek mini mozarelli

kilka orzechów włoskich

miód, musztarda, ocet balsamiczny, pieprz, sół, brązowy cukier

IMG_0890

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy, osuszamy i przekładamy do wysokiej miski.

Orzechy karmelizujemy – na patelni rozgrzewamy łyżeczkę brązowego cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucamy orzechy, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia.

Mango obieramy i kroimy w cienkie paski lub słupki – tak jak lubicie :)

IMG_0898

Kulki mozarelli kroimy na pół.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, lub układamy małe porcje na talerzach.

IMG_0907

Całość polewamy sosem zrobionym z łyżki musztardy, łyżki miodu, odrobiny octu balsamicznego, soli i pieprzu do smaku

IMG_0910

image_print