pexels-photo-128420

Tagliatelle z cukinią i salsa pomidorowa

Ulubione „makaronowe” danie moich dzieci – tagliatelle z cukinią w sosie śmietanowym.

IMG_0859

Kolejny szybki i prosty przepis dla zabieganych, przygotowanie tego dania zabierze wam ok. 15 minut.

IMG_0837Potrzebujemy

opakowanie makaronu tagliatelle

cukinia

opakowanie (250ml) śmietany 18%

1 mała cebula

sól, pieprz, oliwa

odrobina tartego parmezanu, grano padano lub innego twardego sera

Przygotowanie

1. Wodę  na makaron solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy „al dente”. Ja używam pakowanego próżniowo świeżego makaronu dostępnego w Lidlu – smak jest nieporównywalny, gotuje się szybciej, nie klei się, jest sprężysty.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną drobno cebulę.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy uprzednio umytą i stratą na tarce o grubych oczkach cukinię.

4. Całość dusimy przez 2-3 minuty a następnie dodajemy śmietanę.

5. Doprawiamy do smaku solą, serwujemy posypane odrobina sera i grubo zmielonym pieprzem. Najwygodniej jest wrzucić makaron do sosu i po prostu wymieszać.

6. Ja serwuje to danie z salsą pomidorową: obrane ze skóry pomidory siekam w drobniutką kostkę, dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Całość mieszam i gotowe!

SMACZNEGO!

 

_MG_0875

image_print