tarta jabłkowa w stylu francuskim

Tarta jabłkowa w stylu francuskim

Nie jest to może najszybsza szarlotka jaka kiedykolwiek robiłam, ale warta jest zachodu. Na kruchym cienkim spodzie, z warstwą musu jabłkowego, odrobiną miodu i cynamonu, oto ona:

Tarta jabłkowa w stylu francuskim

tarta jabłkowa

Składniki

Ciasto:

  • 250 gr mąki pszennej
  • 160 gr masła
  • 1 jajo,
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 5-6 dużych jabłek (szara reneta, champion, inne kruche jabłka o słodko-kwaśnym smaku)
  • łyżeczka miodu
  • łyżka masła
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 2 czubate łyżki cukru

szarlotka z musem

Wykonanie

1. Mąkę siekamy drobno z masłem, aż do powstania drobnej kruszonki. Ważne, abyście robili to nożem – ciasto kruche nie lubi ciepła rąk.

2. Wbijamy jajo, dodajemy szczyptę soli i cukier. Szybciutko zagniatamy ciasto na gładką kulę. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

3. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy, wydrążamy gniazda. Ćwiartki kroimy na cienkie plasterki.

4. 1/3 jabłek odkładamy do rondelka i prużymy przez około 10-15 minut z dodatkiem soku z cytryny, masła, miodu i wanilii. Studzimy i blendujemy, aby powstał gładki mus.

5. Ciasto cienko wałkujemy i wypełniamy nim formę o średnicy ok 24 cm, zakładając trochę na boki.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Na ciasto wykładamy wystudzony mus, na musie układamy plasterki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 min.

7. Z 2 łyżek cukru i 2-3 łyżek wody gotujemy syrop. Do syropu dodajemy odrobinę cynamonu. Syrop studzimy. Ostudzonym smarujemy pędzelkiem ciasto po wierzchu.

img_9087

image_print