tarta z borówkami

Tarta z borówkami i kremem mascarpone

Kruchy, delikatny spód, kremowe wnętrze i soczyste borówki… Mniam! Chyba nie ma bardziej letniego ciasta, niż tarta ze świeżymi owocami.

WP_20150829_022Bardzo nie lubię skomplikowanych przepisów i jeśli coś wymaga pracy dłuższej niż pół godziny, z zasady się za to nie zabieram :)

Zrobienie tej tarty zajęło mi ok. 15 minut, pieczenie ok. 30, a efekt jest co najmniej zadowalający.WP_20150829_014Przepis na kruche ciasto wzięłam z mojego ulubionego kulinarnego bloga Kwestia Smaku. Sprawdza się zawsze.

Składniki ciasta:

250 gr mąki pszennej (w wersji fit możecie użyć mąki pełnoziarnistej)

150 gr masła (schłodzonego!)

1 jajko

2 łyżki cukru (chyba, że lubicie bardzo słodko, wówczas 3)

szczypta soli

Składniki kremu:

1 opakowanie serka mascarpone – 250 gr

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

opakowanie borówek (250-300 gr)

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, szczyptę soli – wsypujemy do miski. Dodajemy całe jajko, pokrojone na małe kawałki masło i szybko zagniatamy. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i tym jest lepsze, im mniej ma kontaktu z dłońmi. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

Podpowiedź dla kuchennych minimalistów – możecie zagnieść podwójna porcję ciasta i połowę zamrozić, wykorzystując do kolejnej tarty :)

WP_20150829_007Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Odwrócone papierem do góry

Układamy w formie do tarty, tak, aby wyłożyć ciastem również boki formy. Papieru nie zdejmujemy. Forma powinna mieć średnicę ok 25-30 cm.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na papier pokrywający ciasto wysypujemy kaszę lub ryż, aby tarta podczas pieczenia zachowała kształt. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy aż do momentu, gdy ciasto się zarumieni, ok. 10-15 min.

WP_20150829_019Przygotowujemy krem.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość mieszamy.

Na ostudzony spód wykładamy krem, wierzch dekorujemy borówkami. I gotowe!

Tartę najlepiej wstawić do lodówki na godzinę.

Mnie się nie udało… 😉

WP_20150829_026

image_print