ucierane ciasto z owocami

Ucierane ciasto z owocami

Lato i jego skarby: porzeczki, maliny, wiśnie, borówki, agrest… Och! cieszcie się tymi wspaniałościami, tak szybko znikną z naszych stołów!

Ucierane ciasto z owocami. Jak zwykle MEGAszybkie i MEGAproste. A do tego MEGApyszne!

ucierane z owocami

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • 1 duże jajo,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/3 szklani mąki,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • owoce

Na kruszonkę: 100 g masła, 130 g mąki, 80 g cukru

najlepsze ciasto ucierane

Wykonanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

2. Dodajemy jajko i dalej ucieramy.

3. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy

4. W trzech turach dodajemy do masy suche składniki i śmietanę, mieszając za każdym razem ciasto szpatułką.

ciasto z owocami i kruszonką

Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem.

Jeśli wolicie bardzie płaskie ciasta możecie upiec je w formie do tarty o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto jest dość gęste, najlepiej rozsmarować je łopatką zamoczoną w wodzie.

ucierane ciasto z owocami

Na ciasto wykładamy owoce: wiśnie, agrest, porzeczki, śliwki, borówki, maliny… co tylko przyjdzie wam do głowy! Posypujemy grubo kruszonką i do piekarnika na ok. 40 min.

ciasto ucierane

Dla łasuchów – możecie polać ciasto lukrem. Mniam! Doskonałe na ciepło z gałką lodów.

Dajcie znać jak wyszło!

 

image_print