chleb

W 30 chlebów dookoła świata

Świeży, chrupiący, miękki, biały, ciemny, puszysty, z ziarnami, z orzechami, z ziemniakami… Chleb. Tak pachnie dom – świeżym chlebem. Ile krajów tyle rodzajów chleba.

Zapraszam Was w podróż dookoła świata pisaną chlebem właśnie.

chleb1

Do napisania tego posta zainspirował mnie artykuł we wrześniowym numerze Kaleidoscope, pisma wydawanego przez PLL LOT.

  1. Croissant, Francja

Francuski rarytas znany już chyba na całym świecie; zagniatany z niewiarygodną ilością masła. Może dlatego smakuje tak niebiańsko…?

 

 croisant
 pumpernik 2. Pumpernikiel, Niemcy
Ciemny, ciężki, z delikatną goryczką, wypiekany z gruboziarnistej mąki razowej. Pieczony bardzo długo – ok. 10 godzin w niskiej temperaturze (100-120°C).
3. Wileński, Kraje BałtyckieCiemny, na zakwasie, pyszny! Znany w Polsce, Rosji, na Litwie, Łotwie i w Estonii. Ciężki, zbity, z ledwo wyczuwalną nutką słodyczy. Często z dodatkiem kminku.

 

 51384_chleb_litewski_ajeru_na_tataraku_300x220
 maca 4. Maca, IzraelObrzędowe pieczywo żydowskie. W naszych sklepach dostępne z dodatkami smakowymi (cebulowe, czosnkowe), co nie ma nic wspólnego z tradycyjną macą.
5. Kajzerka, AustriaPodobno nazwana tak, na cześć Franciszka Józefa (z niem. Kaiser – cesarz). Najbardziej znana i swojska, z charakterystycznym „wiatraczkiem”.  bułka kajzerka
 brioche 6. Brioche, FrancjaFrancuskie pieczywo śniadaniowe, z charakterystyczną „czapeczką”. Pieczone z dużą ilością masła i jaj, lekko słodkie. Maślane w smaku.
7. Chaczapuri, GruzjaTradycyjne danie kuchni kaukaskiej – placek zapiekany z serem i jajkiem. Podawany w formie trójkąta lub „łódeczki”  chaczapuri
 bulka_grahamka  8. Grahamka, USAWypiekana z mąki razowej, wymyślona przez Sylwestra Grahama.
9. Bagietka, FrancjaDługa, smukła z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem – nie da się jej pomylić z niczym innym.

 

 bagietka1
 ciabatta 10. Ciabatta, WłochyZ mąki pszennej, oliwy, soli i drożdży. Rzadko z dodatkami, np. z rozmarynem.
11. Lepioshka, KazahstanRodzaj pieczywa wyrabianego z mąki, wody i tłuszczu, bez dodatku drożdży. Znana w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie.

 

 lepioszka
 pita 12. Naan, IndieLekki, chrupiący placek, wypiekany tradycyjnie w piecu tandor.
13. Precel, NiemcyPrzygotowywany z gotowanego ciasta (nieco podobny do obwarzanka). Posypany gruboziarnistą solą.

 

 precel
 plain_naan_large 14. Pita, GrecjaOkrągły, płaski pszenny placek, często podawany przekrojony jak bułka.
15. Focaccia, WłochyRodzaj pieczywa, które włosi podają przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Każdy region Włoch ma swoją odmianę; bez dodatków, z solą, z ziołami, z oliwkami, z suszonymi pomidorami…

 

 bajgel 16.Bajgel, Europa, USABajgel, bajgiel – puszyste pieczywo w kształcie oponki, często mylone z obwarzankiem, który jest skręcany i ma bardziej zbitą konsystencję. Żydowski chlebek wypiekany od XVII wieku, bardzo popularny w USA.
17. Piwny, CzechyChrupiąca skórka, lekko gorzki smak piwa – wilgotny i aromatyczny.  beer bread
 podpolomyk 18. Podpłomyk, PolskaRodzaj prostego, prymitywnego pieczywa, wypiekanego przez naszych przodków początkowo na rozgrzanych kamieniach. Jego podstawowe składniki to mąka, woda i sól.

 

19. Somun, BośniaSomun to podawane na gorąco placki, im bardziej nadmuchane w środku, tym lepsze.  somun
 lefsee 20. Lefse, NorwegiaTo rodzaj ziemniaczanych podpłomyków o kształcie tortilli, tyle ze dużo bardziej plastyczne.
21. Chałka, EuropaRytualne pieczywo żydowskie, które z powodzeniem zagościło na stołach całej Europy. Puszyste, słodkie, w formie zaplecionego warkocza.  chalka
 barbari 22. Barbari, IranCienkie płaskie pieczywo, zazwyczaj o długości ok. 70-80 cm i szerokości 25-30 cm.

 

23. Czystoziarnisty, EuropaChleb wypiekany wyłącznie z ziaren. Bez mąki, drożdży, jaj. Często z dodatkiem miodu.  czystoziarnisty
 chleb kukurydziany 24. Kukurydziany, USAWypiekany z mąki kukurydzianej, popularny w Stanach.
25. Roti, IndieOdmiana placków popularna w Indiach, wypiekanych na patelni z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu.

 

 roti
 bezglutenowy 26. Bezglutenowy, USAChleb przeznaczony dla osób uczulonych na białko zawarte w ziarnach niektórych zbóż.

 

27. Knekkerbrot, NorwegiaŻytnie chrupkie pieczywo o długim terminie ważności. Wypiekane z sezamem, bez dodatków. Smakuje „na słono” i w wersji słodkiej  knaeckebrot
 piadina 28. Piadina, WłochyPlacek z mąki pszennej podawany na ciepło z różnymi nadzieniami; serem, wędliną, mięsem, itd. Pochodzi z północy Włoch.
29. Kołacz, UkrainaKołacz, korowaj – obrzędowe pieczywo Słowian. Nazwa pochodzi od jego kształtu. Wypiekany z mąki żytnie lub pszennej.

 

 лщдфся
 chleb sodowy 30. Sodowy, IrlandiaPopularny w Irlandii pszenny chleb z dodatkiem maślanki lub jogurtu i sody.

 

 

Zapisz

image_print