Overnight oatmeals czyli śniadania w słoiczkach

Istnieją setki sposobów przyrządzania owsianki. Jest to danie łatwe w zrobieniu i bardzo zdrowe. Z reguły też jest ono szybkie w przygotowaniu. Istnieje jednak odmiana owsianki, nazywana z języka angielskiego overnight oats, której przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu.

Historia owsianki overnight i jej przygotowanie

Choć owsianka znana jest światu od tysięcy lat: spożywano ją już w prehistorii- w epoce brązu; później zajadano się nią w średniowieczu, to pewna jej odmiana, trochę mniej popularna w naszym kraju, została utworzona całkiem niedawno, bo około roku 1900 za sprawą doktora Maximiliana Birchera- Brennera, który wynalazł dla swoich pacjentów śniadanie, które jest wciąż popularne ponad sto lat później. Oryginalna owsianka na mleku Birchera- Brennera zawierała dużo więcej świeżych owoców od zbóż. Zboża natomiast były maczane w mleku lub wodzie i zostawiane na całą noc, po to, by miały czas zmięknąć i osiągnąć wyrazistszy smak. Stąd właśnie nazwa overnight oats- owsianki, której się nie podgrzewa i nie gotuje.:

Overnight oats przepis

1. Namaczamy surowe płatki owsiane w mleku. Proces ten pozwala płatkom owsianym absorbować płyn i zmięknąć im tak, że gotowanie okazuje się zbędne.
2. Zostawiamy namoczone płatki w lodówce na co najmniej dwie godziny, jednak najlepszą opcją jest danie im trochę więcej czasu. By była to prawdziwa overnight oats, jak sugeruje nazwa, należy pozostawić ją do chłodzenia na całą noc.
3. Następnego dnia, kiedy owsianka jest już wystarczająco zmiękczona, możemy zająć się dodatkami. Pożądane są na przykład nasiona chia, które pomagają osiągnąć owsiance konsystencję deseru. Dodać możemy również odrobinę jogurtu greckiego, jeśli chcemy osiągnąć kremową konsystencję. Natomiast, jeśli zależy nam by śniadanie było słodsze, możemy dodać odrobinę miodu, w zależności od upodobań kulinarnych.
Co zaś do owoców, mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa, zdecydowanie poprawią smak i wprawią w ekstazę nasze kubki smakowe.

Zalety

To wszystko- mamy swoją overnight oats po polsku. Owsianka ta, jak zresztą każda inna, nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Po tych kilku krokach, nasza owsianka overnight jest gotowa do spożycia, a nasze żołądki przyjmują potężną bombę witaminową. Śniadanie to zawiera bardzo dużo błonnika, które utrzyma nas w poczuciu sytości przez długi czas; zawiera więcej protein niż jakiekolwiek inne danie zbożowe; jest bogata w antyoksydanty, które pomagają obniżyć ciśnienie. Zadowoleni będą także ci, którzy w planach mają zrzucenie kilku kilogramów, bo owsianka przyczynia się do tego.

By dobrze zacząć dzień

Trudno nie oprzeć się wrażeniu, że jest to śniadanie wzorcowe, idealne. Rozpoczęcie dnia takim zestawem witamin z pewnością przyniesie nam wiele korzyści w nadchodzącym dniu. Największą zaletą tego dania jest jego prostota. Wydawać by się mogło, że proste nie może równać się zdrowe, a jest wręcz przeciwnie. Swoboda w przyrządzaniu dodatkowo sprawia, że możemy zajadać się nią codziennie, stosując przeróżne warianty owocowo-przyprawowe.