Jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców w polskiej kuchni są oczywiście suszone śliwki. Ich wykorzystanie w potrawach, szczególnie z mięsem przypada do gustu większości naszych rodaków. Jednak nie zawsze decydujemy się na wykorzystanie ich w innych połączeniach niż klasyczny bigos czy też pieczony schab. A może czasem jednak warto rozważyć połączenie tego delikatnego owocu z innymi mięśni i stworzenie niepowtarzalnego połączenia, które zapamiętamy zarówno my, jak i nasi goście i to na długie lata?
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na przystawkę A w waszej kuchni nie od wczoraj pojawia się suszoną śliwka i szynką parmeńską to warto pomyśleć o podaniu takiej potrawy jak śliwki w szynce parmeńskiej. Chociaż brzmi to z jednej stronie banalnie A z drugiej nie do końca możemy sobie wyobrazić smak takiej przystawki, to i tak warto się pokusić o podanie śliwki suszone w szynce parmeńskiej. W koncu może się okazać, że będziemy po nie sięgnąć przy każdej okazji, A nawet jako drobną przekąskę między posiłkami. W koncu to dwa produkty, które przypadną do gustu chyba wszystkim!
Przede wszystkim musimy sobie przygotować wszystkie produkty by wykonać danie. Śliwka w szynce parmeńskiej wymaga oprócz dwóch podstawowych i oczywistych produktów również wykalaczek i naczynia żaroodpornego (oraz odrobiny wody lub oliwy, zależy jak wolicie, do zabezpieczenia naszych małych przekasek). Każda suszoną śliwka należy dokładnie owinąć plasterków szynki o ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, w którym zapieczemy nasze mini roladki. Gdy już wszystkie śliwki zostaną przygotowane to wypełniony nimi naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego do 200°piekarnika na 10 minut. Dobrze jest wiedzieć, że taka przekąska doskonale smakuje zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno.
Śliwka zawijana w szynce parmeńskiej to idealne rozwiązanie, jeśli nie wiecie jeszcze jakie przekąski podać na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi czy też z rodziną. W końcu wykwintny smak zarówno śliwek jak i szynki parmeńskiej to idealne rozwiązanie w trakcie długich spotkań. Taka przekąska na pewno podbije serca naszych gości i zapewne zapytają jaki jest sekret ich smaku.
Chociaż potrawa sama w sobie jaki jej przygotowanie mogą się wydawać banalne, to na pewno zagwarantują nam kulinarny sukces. W koncu to idealne połączenie. Jeśli boimy się zaryzykować i przygotować te potrawę po raz pierwszy dla naszych gości, to warto zastanowić się nad próbnym wykonaniem jej dla naszych domowników. Na pewno sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy przystawka przy kolacji. Chyba każdy doceni to delikatne i finezyjna połączenie, A my tym samym przekonamy się do samej potrawy. Dzięki temu bez obaw przygotujemy śliwki w szynce parmeńskiej na następne święta czy sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi. A może dzięki właśnie tej potrawie postanowicie sami zacząć eksperymentować z potrawami że śliwka Szymona albo szynką parmeńską? W końcu nigdy nie wiadomo do końca co nam wyjdzie w kuchni, A to wielka przygoda.