Mole spożywcze to bardzo częsty problem w wielu domach. Ten szkodnik domowy żeruje zwłaszcza na suchych produktach spożywczych takich jak np.: kasza, mąka, cukier czy otręby. Obecność ich w naszym domu to nie lada problem. Kiedy zauważymy jednego fruwającego osobnika to możemy być pewni, że za chwilę pojawią się ich dziesiątki, a nawet setki. To tylko kwestia czasu, kiedy wylęgną się z jaj.
Skąd biorą się mole spożywcze?
Najczęściej do naszego domu przynosimy je sami z zakupami. Ich jaja są niewidoczne gołym okiem i znajdują się w takich produktach jak : mąka, kasze, płatki, ziarna czy orzechy. Niestety w sklepie nie jesteśmy w stanie sprawdzić każdego towaru pod kątem obecności tych pasożytów. Wiele produktów nie posiada przeźroczystych opakowań, a samych jaj praktycznie nie jesteśmy w stanie dostrzec. Wybierając luzem np. orzechy zwróćmy uwagę czy nie są one specyficznie posklejane lub nie zawierają żadnych niteczek tzw. kokonów. Aby mieć pewność, że moli nie ma musielibyśmy poddać nasze produkty np. kilkudniowej kwarantannie wkładając je do lodówki ( jaja zginą w niskiej temperaturze), ale taka praktyka jest wręcz nierealna w życiu codziennym.
Jak się pozbyć moli spożywczych ?
Pierwszą czynnością jaką powinniśmy wykonać, kiedy zauważymy w naszej kuchni mole jest przejrzenie wszystkich produktów przez nie lubianych pod kątem obecności w nich larw tych owadów. Mają one postać jasno szarej mini gąsieniczki o długości od 0,5 – 1 cm. Dorosłe osobniki zauważymy od razu, gdyż będą latał nieopodal pożywienia jakim się żywią. Zwróćmy uwagę czy na produktach nie ma mini pajęczynek, których obecność świadczy o obecności larw moli. Takie produkty należy niezwłocznie wyrzucić ( nie do kosza gdzie larwy będą żyły i rozwijały się nadal, ale całkowicie z budynku). Następnie sprawdzamy blaty oraz wnętrza szafek w poszukiwaniu pełzających larw. Tą czynność wykonujemy po zmroku, kiedy aktywność tych pasożytów jest największa.
W następnej kolejności musimy wymyć bardzo dokładnie wszystkie szafki oraz wszystko co tylko się da używając do tego wody z octem ( najlepiej w proporcji 1:1). Można oczywiście użyć środków owadobójczych, ale pamiętajmy, że nie jest to w pełni bezpieczne rozwiązanie, gdyż kuchnia czy spiżarnia to miejsce składowania żywności, która później spożywamy. Dokładnie musimy odkurzyć również przestrzeń w kątach pomieszczeń i za meblami jeżeli jest to możliwe, gdyż w takich miejscach najczęściej składowane są jaja.
Jak pozbyć się moli spożywczych w bezpieczny sposób? Jednym z takich rozwiązań są gotowe pułapki na mole spożywcze. To nic innego jak lepkie plasterki nasączone wabiącymi substancjami, do których przyklejają się mole ( dorosłe latające osobniki). Pamiętajmy, że domowe sposoby na mole spożywcze są równie skuteczne jak gotowe środki zakupione w sklepie czy internecie.
Co odstrasza mole spożywcze?
Mole nie lubią zapachu mięty, lawendy, tymianku czy octu. W domu możesz samodzielnie przygotować roztwór, który ich odstraszy ( nie zabije). Do spryskiwacza wlej ocet i dodaj do niego kilka kropelek np. lawendowego olejku eterycznego. Takim roztworem spryskaj szafki i blaty.