Tradycja wskazuje, że polska specjalność kulinarna, to kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą. Przebija się też czasami na stół kurczak – pieczony, czy też w innej postaci. Pojawia się jeszcze rosół z kury na niedzielny obiad rodzinny. Może warto urozmaicić nasz jadłospis. Doskonałym i smakowitym rozwiązaniem są polędwiczki wieprzowe.
Delikatność
Polędwiczka to jeden z najznakomitszych i wartościowych rodzajów mięsa wieprzowego. Bardzo delikatne i smakowite mięso, które znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami. Zawiera dużą ilość białka, małą zaś tłuszczu i kalorii (w 100 g polędwiczki znajduje się około 150 kcal). Dlatego trafia do menu sportowców i osób na diecie.
Różnorodność
Ogromną zaletą tego mięsa jest stosunkowa łatwość w przyrządzeniu i szybkość przygotowania. Może być podawana na różne sposoby – grillowana, podsmażana bądź przyrządzana w otulinie smakowitych sosów. I właśnie sosy sprawiają, że tylko wyobraźnia ogranicza ostateczny smak polędwiczek. Mogą one być po chińsku, z dodatkiem ryżu, sezamu, w sosie sojowym, czy musztardowym. Także przyrządzana bardziej swojsko: w sosie grzybowym – kurkowym lub pieczarkowym albo z suszonymi pomidorami.
Przepis
Pośród różnych smaków, to polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym wydają się wychodzić na pierwsze miejsce w polskiej kuchni. Nieskrępowany dostęp do produktów – jak śmietana, czy pieczarki (dostępne niemal przez cały rok) – prowadzi do takiego właśnie wyboru.
Polędwiczki w sosie śmietanowo pieczarkowym przygotowuje się łatwo. Najpierw składniki (dla 2 osób): polędwiczka wieprzowa – około 500 g.; pieczarki – 500 g.; 3 gałązki rozmarynu; śmietana 30% – 200 g.; 1 cebula; 6 łyżek oliwy lub masła klarowanego; po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Gotujemy
Na początku polędwiczki wieprzowe należy oczyścić z włókien i błon. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niewielkie, centymetrowej szerokości plasterki. Następnie w oleju obsmażamy polędwiczki z każdej strony. W dalszej kolejności, tak przygotowane mięso należy przełożyć do garnka o grubym dnie i zalać wodą. Cebulę kroi się w plastry, podsmaża na oleju i dodaje do mięsa. Pieczarki należy obrać i pokroić w plastry. Aby wyparowała z nich woda, trzeba przez jakiś czas dusić je na maśle. W kolejnym kroku pieczarki należy dodać do mięsa, doprawić do smaku i jeszcze chwilę gotować. W momencie, kiedy mięso jest już dość miękkie, dodaje się śmietanę i mocno miesza, aby się nie zważyła. Pozostanie jeszcze oczekiwanie na to, by nasze polędwiczki w sosie pieczarkowo śmietanowym zagotowały się, po czym garnek zostaje zdjęty z ognia. Na koniec tylko jeszcze posypanie potrawy posiekanym rozmarynem i podanie na przykład z ziemniakami. Obiad gotowy.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami, to doskonały wybór na weekendowy obiad. Bez wątpienia walory smakowe trafią w gusta całej rodziny. Delikatność tego mięsa i towarzyszące mu sosy sprawią, że polędwiczka wieprzowa na pewno już na stałe zagości w naszym domu. A dla gospodarzy da szansę na kulinarne eksperymenty.