Niespodziewani goście to dla wielu z nas powód do radości, ale również stresu. Każdy z nas dąży do tego, aby jak najlepiej przygotować się do wizyty rodziny lub znajomych, jednak nie zawsze mamy na to wystarczającą ilość czasu. Szczęśliwcy mogą znaleźć w zakamarkach swoich kuchennych szafek dobre ciastka lub inne smakołyki, którymi można poczęstować gości, lecz nie każdy posiada tak cenne zapasy w swoim domu. W tym drugim przypadku trzeba improwizować i działać jak najszybciej. Pomoże nam w tym przepis na błyskawiczna szarlotka, którą możemy upiec przed przyjściem gości i podać ją na ciepło z lodami. Jesteśmy pewni, że wasi znajomi będą zachwyceni takim deserem. Teraz podpowiemy wam co zrobić, aby ta prosta szarlotka wylądowała na waszych talerzach.
Pierwszym krokiem jaki musisz wykonać jest przygotowanie składników. Do ciasta potrzebne będą Ci 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 210 gram cukru do pieczenia, 10 gram cukru waniliowego, 250 gram zimnego masła oraz 4 jajka. Do nadzienia musisz mieć 2 kilogramy jabłek 70 gram cukru, 10 gram cukru waniliowego oraz łyżeczkę cynamonu. Jeśli posiadasz wszystkie te składniki to możesz mieć pewność, że najprostsza szarlotka na pewno Ci się uda.
Kolejnym krokiem jaki musisz wykonać jest przygotowanie odpowiedniej wielkości miski, do której należy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 170 gram cukru oraz masło. Wsypane do miski składniki wyrabiamy, aż powstanie z nich kruszona. Do miski wbijamy 1 jajko i 3 żółtka – białkami zajmiemy się później. Składniki w misce wyrabiamy do ich połączenia .Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię – przygotowane porcje odkładamy do lodówki na około 30 minut. Teraz zajmiemy się nadzieniem naszej szarlotki. Jabłka obieramy i kroimy na kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier waniliowy, cukier, pokrojone jabłka oraz cynamon. Wszystko smażymy przez 15 minut do momenty, gdy nasze jabłka zmiękną. Możemy podlać je odrobiną wody. Odłożone białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Jedną połowę przygotowanego wcześniej ciasta układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenie, następnie przekładamy usmażone jabłka. Kolejną warstwę stanowić będzie piana z białek. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na samej górze szarlotki. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak widzimy jest to naprawdę łatwa szarlotka, z której wykonaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka chwil przed przyjściem gości włożyć ją do piekarnika i wyjąć ją wspólnie ze znajomymi. Jak już wcześniej wspominaliśmy warto dodać do każdego kawałka ciasta porcję lodów waniliowych dzięki temu cały deser będzie jeszcze bardziej efektowny. Jesteśmy pewni, że wasi goście nie będą się spodziewać tego jak niewiele pracy trzeba włożyć w wykonanie tak pysznego ciasta. Na pewno będą zachwyceni waszymi umiejętnościami kulinarnymi, a wy będzie dumni, że pomimo niewielkiej ilości czasu stworzyliście coś tak pysznego.