Tarta z borówkami i kremem mascarpone

Tarta to rodzaj wypieku wywodzący się z kuchni francuskiej. Może być przyrządzany zarówno na słodko jak również wytrawnie. Spód to kruche lub francuskie ciasto posiadające wysokie karbowane brzegi oraz nadzienie ( tutaj istnieje wiele wariantów). Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Jest to ulubiony deser nie tylko Francuzów, ale wielu ludzi na całym świecie. Wbrew pozorom jest to bardzo szybki i prosty do wykonania wypiek.

Tarta z mascarpone i borówkami

Fit tarta z borówkami i serkiem mascarpone to idealne ciasto na pożegnanie lata. Połączenie smakowe tego wypieku zachwyci niejednego. Oto bardzo prosty i sprawdzony przepis. Ciasto pieczemy w specjalnej formie na tartę o średnicy 24 centymetrów.
Składniki:
• 160 g mąki pszennej
• 120 g masła
• 25 g cukru ( najlepiej drobno mielonego )
• 250 ml śmietanki kremówki ( schłodzonej)
• 1 łyżka zimnej wody
• 125 g serka mascarpone ( schłodzony)
• 250 g borówek ( jedno opakowanie)
• 1 łyżka cukru ( do ciasta)

Przygotowanie:
Zimne masło ( najlepiej z lodówki ) posiekać razem z mąką. Dodajemy łyżkę wody oraz cukier i szybko zagniatamy ciasto aż powstanie jednolita masa. Formujemy z niej zbitą kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na chłodzenie( np. goście mają za niedługo przyjść) możesz pominąć ten proces . Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto i wylepiamy nim formę do tarty ( wcześniej wysmarowaną masłem). Dno ciasta starannie nakłuwamy widelcem. Kładziemy na nakłutym cieście papier do pieczenia i wysypujemy na niego groch ( najlepiej Jasiek). Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie miało równy spód a nie pofalowany. Brytfankę wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ciasta papier a wraz z nim groch i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zarumienione ciasto i dajemy do wystygnięcia. Teraz do miski wsypujemy cukier, śmietanę kremówkę i serek mascarpone – miksujemy wszystko aż powstanie gęsty krem ( zbyt długie miksowanie sprawi, że masa się zważy). Jeżeli spód ciasta jest wystudzony przekładamy na niego masę. Cały wierzch dekorujemy borówkami. Możemy także część borówek dodać do masy wcześniej zmiksowanej, wymieszać łyżką i dopiero przełożyć na ciasto. Pozostałe borówki rozsypać po wierzchu.

 

Taka fit tarta z mascarpone to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Idealny do kawy czy herbaty. Taka tarta z kremem mascarpone jest bardzo lubiana przez najmłodszych. Po upieczeniu i podaniu na stół znika w oka mgnieniu.

Dobra rada

Groch, który użyłeś do obciążenia spodu tarty podczas pieczenia możesz po wystygnięciu schować do papierowej torebki lub pojemniczka na żywność i wykorzystać ponownie przy innych wypiekach. W tym przepisie zostały użyte borówki, ale spokojnie możesz je zastąpić innymi owocami lub zrobić owocowy mix – wszystko zależy od Ciebie.