Poruszając temat tortu, zaczynamy wkraczać na pełne pasji terytorium. Ludzie definiują ważne momenty w życiu, takie jak urodziny, wesela i święta, z ciastem. Specyficzne rodzaje ciast, takie jak sernik, ciasto czekoladowe, ciasto anielskie i ciasto z owocami, budzą silne uczucia lubienia i niechęci.
Niezależnie od tego, czy lubisz tort z lukrem, czy bez, istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz słabość do jakiejś formy tego wypieku. Komu mamy podziękować za ten tradycyjny deser, skąd się wzięły torty? Nikt tak naprawdę nie wie. Pieczenie to interesujące rzemiosło, a proces dodawania odrobiny tego i szczypty tego prowadzi do nieoczekiwanych, a czasem ekscytujących rezultatów.
Od chleba do ciasta.
Historycy żywności postrzegają nowe osiągnięcia w pieczeniu na przestrzeni wieków jako serię metod nakładających się i przechodzących z jednej rzeczy w drugą, gdy nowe pomysły i składniki stają się dostępne lub popularne. Trudno określić, w którym momencie płaski, przaśny chleb stał się słodkim chlebem drożdżowym. Można nawet argumentować, że biorąc pod uwagę dostępne techniki pieczenia i składniki z określonego okresu, pewne odkrycia były tylko kwestią czasu, niezależnie od tego, kto nosił rękawicę kuchenną w tym fatalnym dniu.
Wiemy, że starożytni Egipcjanie byli dobrymi piekarzami, którzy robili słodzone miodem pieczywo deserowe, a ciasto to zaczęło się jako zmodyfikowany produkt chlebowy. W rzeczywistości od dłuższego czasu nie było różnicy między chlebem a ciastem, chociaż wyszukane słodkie pieczywo były robione z różnych zbóż i dodawanych składników, takich jak suszone owoce, nasiona i wino, i były specjalnie podawane jako słodkie przysmaki. Te wczesne ciasta były płaskie i gęste, pieczony deser, który bardzo różni się od tego, co dziś kojarzymy z terminem tort.
Zaczyn w bryle.
Tort, jaki znamy, ma miękką i delikatną konsystencję. To nie są określenia pieszczotliwe, ale opis natury samego ciasta, produktu o niskiej zawartości glutenu, który jest znacznie bardziej miękki niż chleb i bardziej gąbczasty niż ciastko. Aby to osiągnąć, ciasto musi być równomiernie rozjaśnione obecnością wielu małych pęcherzyków. To rozjaśnienie ciasta poprzez dodanie powietrza uzyskuje się dzięki zastosowaniu zakwasu.
Rzymianie prawdopodobnie udoskonalili praktykę dodawania drożdży jako środka spulchniającego do ciasta, a później Włosi w XVI wieku rozwinęli sztukę zakwasu bez drożdży, dodając do ciasta ubijane jajka. Obie metody stworzyły lżejsze ciasto, ale były czasochłonne i mogły być trudne. W połowie XIX wieku wprowadzenie wodorowęglanu sody i proszku do pieczenia ułatwiło szybkie i konsekwentne pieczenie przewiewnego ciasta.
Podaż i popyt również odegrały rolę w genezie współczesnego ciasta. Dostępność mąki, jajek, cukru, przypraw i tłuszczu była ważna w rozwoju ciast, podobnie jak dodanie do posiłku kursu deserowego, smacznego miejsca w wielodaniowym posiłku, w którym można było skupić się na lekkim, kremowym cieście. etap.
Wprowadzenie nowych składników, zmiana nastawienia do posiłków, geografii i ekonomii przyczyniły się do rozwoju ciasta jako popularnego deseru. Chociaż pieczenie ciasta często jest ważnym wydarzeniem, nie ma jednego definiującego wydarzenia w historii tej starej gotowości. Jeśli jesteś miłośnikiem ciast, prawdopodobnie bardziej interesuje Cię nadzienie i lukier niż historia, więc weź trochę mleka i pokrój duży kawałek. Ciasto to jeden z najpopularniejszych amerykańskich deserów, więc będziesz w dobrym towarzystwie.