Lato to czas, kiedy zdecydowanie nie chce się jeść zbyt tłusto, by nie czuć się po posiłku ociężale, jednak co jest warte przygotowania o tej porze roku? Jeżeli żaden pomysł na obiad latem nie chodzi po głowie, warto dać szansę potrawie, o której się zapomina, i przygotować duszonego indyka z warzywami. W ten sposób dostarczy się odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych, jak i nie obciąży żołądka.
Dla białka i witamin
Powszechna to wiedza, że drób jest źródłem białka, jednak zdecydowanie wybiera się kurczaka, gdy również mięso indyka zapewni odpowiednią podaż protein. Do tego jest bardziej delikatne, co sprawia, że smakuje każdemu, kto go spróbuje.
Indyk przygotowany poprzez jego duszenie to również zdrowa, beztłuszczowa propozycja, która stanowi idealną kompozycję z warzywami. Takie danie nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale jest też sycące, a przy tym lekkostrawne, okazuje się więc być idealne dla każdego. A do tego jest łatwe w przygotowaniu, więc na co tu czekać? Lepiej brać się do pracy!
Składniki:
- 60 dag piersi z indyka
- 1 cukinia
- 500 g pomidorków koktajlowych
- słoik czarnych oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- mąka
- oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso należy pokroić w duże kostki, posypać pieprzem, oregano, słodką papryką. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć indyka z lodówki. Posypać mięso mąką. W następnej kolejności wrzucić indyka na rozgrzaną patelnię. Trzymać mięso mięso, aż się zarumieni.
Cebulę posiekać w kostkę, to samo zrobić z ząbkami czosnku. Pomidory koktajlowe pokroić na pół. Z kolei cukinię najlepiej pokroić w półplasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę z czosnkiem, pomidory i cukinię. Do całości dodać mięso. Cały czas mieszać zawartość patelni.
Dodać do składników czarne oliwki. Na koniec doprawić według własnego uznania i smaku pieprzem, solą lub innymi przyprawami.
Zawartość patelni dusić pod przykryciem przez około 40 minut.