Smak dobrego, domowego pieczywa jest niezapomniany. Ta chrupiąca skórka, miękkie pieczywo i smak prawdziwego, dobrego chleba. Nic nie da się z tym porównać.
Zwłaszcza, jeśli są to prawdziwe bułeczki grahamki, a nie barwione karmelem bułki ze sklepu. Aby zrobić w domu prawdziwe grahamki, potrzebna jest chwila, ale przepis jest dość prosty.
Do zrobienia bułek grahamek potrzeba :
- 300 gram mąki pełnoziarnistej,
- 250 gram mąki pszennej,
- 330 mililitrów – szklanka i trochę – ciepłego mleka lub wody,
- 4 łyżki oleju,
- półtorej łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 35 gramów drożdży,
- trochę mleka do posmarowania bułek.
Przygotowanie
Bułeczki grahamki robimy na zaczynie z drożdży, cukru, łyżki mąki pszennej i ciepłego mleka. Wszystko należy zmieszać i pozostawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Po kwadransie wlewamy do zaczynu pozostałą ilość mleka – lub wody – sól, mąkę – zarówno pszenną jak i pełnoziarnistą – i olej. Wszystko mieszamy, aż olej zostanie wchłonięty przez ciasto.
Podsypujemy stolnicę mąka i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i nie kleiło się do dłoni. Odpowiednio wyrobione ciasto odstawiamy do miski pod przykryciem godzinę.
W tym czasie podwoi swoja objętość, więc lepiej użyć dużej miski.
Gry urośnie wykładamy je na stolnicę lub czysty blat i ponownie wyrabiamy, ale krócej.
Dzielimy na dziewięć części i formujemy bułeczki – możemy podzielić ciasto na mniejsze części lub większe, zależnie od preferowanej wielkości bułeczki.
Bułki układamy na blaszce, zostawiając między nimi odstępy.
Nakrywamy i na kwadrans zostawiamy – podrosną w tym czasie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bułeczki, zanim włożymy do piernika należy za pomocą specjalnego pędzla posmarować mlekiem. Dzięki temu będą chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Pieczemy 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika powinny dobrze ostygnąć – gorące prosto z pieca mogą nie być tak dobre i zdrowe dla nas jak takie ostygnięte.
Dodatki
Jeśli ktoś lubi, do ciasta przed formowaniem bułeczek można dosypać słonecznika lub ziaren, by uzyskać grahamki z ziarnami np. słonecznika czy dyni.
Można też dać je prawie na sam koniec – po formowaniu na wierch.